Arhiv tekstova Arhiv tekstova

IKT u predškolskim ustanovama

Pedagoški zavod Vojvodine u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem i Hrvatski prosvjetnim društvom Bela Gabrić organizirao je akreditirani stručni skup 17. svibnja na temu »Primjena IKT-a u predškolskim ustanovama«.
Primjere dobre prakse iznijeli su predavači: učiteljica Sanja Dulić, koja je govorila ne temu IKT alati za učenje, rekreaciju i predstavljanje dječjih radova, zatim Bernadica Ivanković na temu IKT alati za poticanje čitanja i izradu online slikovnica, dok je o primjeni IKT-a u katehezi govorila Emina Kujundžić. 
Da je primjena IKT-a (informacijsko-komunikacijska tehnologija) prisutna u predškolskim ustanovama potvrdila je i Đurđeta Uca, koja je u ime Pedagoškog zavoda Vojvodine iznijela podatke temeljene na istraživanju koje je obavljeno u spomenutim ustanovama u Vojvodini.  
Kada su u pitanju vrtići u kojima se pripremno-pred-školski program odvija na hrvatskom jeziku, po riječima predsjednice Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataše Stipančević, opremljenost nije na zavidnom nivou, ali u odnosu na neke druge vrtiće ipak su bolje opremljeni. 
»Imali smo priliku vidjeti kakva je situacija u predškolskim ustanovama u Vojvodini, a te podatke znamo i iz razgovora s odgojiteljima koji rade u vrtićima na hrvatskom jeziku i znamo što je ono što još fali i što je potrebno u vrtićima za lakši i bolji rad, te se nadamo da ćemo uskoro uspjeti to i nabaviti«, kaže Stipančević i pojašnjava kako je ova tema svakako zanimljiva i korisna za odgojitelje: »Ono što je nama također bitno jest da su predavači ljudi koji su konkretno prisutni u nastavi na hrvatskom jeziku i znaju kompletnu situaciju i mogućnosti na terenu. Svjesni smo svi da i djeca u vrtiću već znaju i koriste mobitele i drugu tehniku, no ovo je dobra strana interneta, koja djeci može pružiti više, a odgojiteljima usavršiti rad.«
Tako odgojitelji dječje crteže uz pomoć aplikacija mogu složiti u priču koju čak mogu i »oživjeti«, jasno samo u virtualnom svijetu. Uz pomoć ovih alata i aplikacija djeci je moguće zaviriti u knjigu na jedan sasvim drugačiji način, gdje uz pomoć aplikacije likovi ožive i vode ih u neka nova saznanja. 
»Ove aplikacije prvenstveno služe odgojiteljima, koji mogu na brži, lakši i suvremeniji način raditi na pripremi određenog materijala ili teme koja se obrađuje. Ono što moram istaknuti, a to mnogi znaju, jeste da u našim vrtićima imamo i vjerski odgoj, te je upravo zbog toga bilo riječi i o primjeni IKT-a u katehezi, što će, vjerujem, biti od koristi, kako odgojteljima tako i vjeruočiteljima koji su nam se također pridružili«, kaže Stipančević.
Da odgojitelji imaju izuzetno važan posao, istaknuo je i zamjenik ravnatelja Pedagoškog zavoda Vojvodine Slobodan Borđoški, koji je u uvodnom dijelu naglasio da je itekako bitno u ranom periodu, odnosno još u predškolskom uzrastu, početi razmatrati mogućnosti dječje izloženosti negativnim utjecajima i raditi na sprječavanju istih. 
»Zasigurno je da vi to najbolje znate, jer odgojitelji postavljaju temelje i to smatram jako bitnim. Nadam se da će i status vas koji radite s najmlađim uzrastom stanovništva u narednom periodu biti znatno bolji«, naglasio je Borđoški. 
Stručni skup za odgojitelje i katehete pokazao je primjere kako internet koristi u svrhu znanja i usavršavanja, a završio je diskusijom i razmjenom iskustava iz svakodnevne prakse. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika