Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova ekskurzija za gimnazijalce

Učenici koji pohađaju prvi, drugi i treći razred na hrvatskome jeziku Gimnazije Svetozar Marković u Subotici bili su protekloga vikenda, od 19. do 21. svibnja, na ekskurziji u Hrvatskoj. Za ova tri dana učenici su posjetili Zagreb, Zaprešić i Osijek. Putovanje je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić. 

Novi dvori u Zaprešiću

Tijekom boravka u Zagrebu učenici su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla te obišli povijesne znamenitosti. Boravak u prijestolnici upotpunili su im vršnjaci i njihovi profesori iz zagrebačke X. Gimnazije Ivan Supek koji su ih kao domaćini pratili u obilascima, a čak su ih u petak i primili na jedan školski sat u školi. Subotički gimnazijalci posjetili su i Zaprešić, odnosno Nove dvore – imanje na kojem je živio i gdje je pokopan ban Josip Jelačić. 
Nakon slavlja svete mise u crkvi Uzvišenja Svetog križa na zagrebačkom Sigetu, gimnazijalci su se u nedjelju zaputili u Osijek gdje su obišli Tvrđu te prošetali Dravom, a dočekali su ih studenti iz Subotice. 
Smještaj im je osigurao Učenički dom – Novi Zagreb. 
Među 24 učenika koja su išla, na ekskurziji je bila i Lucija Horvacki, učenica drugog razreda. Kaže kako je s ovoga putovanja ponijela mnoštvo divnih uspomena te da se nada kako će ovakvih izleta biti i u budućnosti. 

Druženje sa zagrebačkim vršnjacima

Jedan od tri profesora koji su vodili djecu, razrednik drugome razredu, Slavko Benčik kaže kako je ovo putovanje bilo vrlo značajno jer su išla djeca koja su zbog korone u mnogo čemu posljednjih nekoliko godina bila uskraćena. 
»Oni su zbog pandemije i zabrana koje je ona donijela manje išli ili uopće nisu išli na ekskurzije. Zbog toga je ova ekskurzija još značajnija za njih i doživljaj je bio veći. Mnogi su nam to i rekli, a onima koji nisu, vidjeli smo to zadovoljstvo na licima«, kaže Benčik.
Iako se išlo na poznate i već viđene lokacije, Benčik navodi kako je njega oduševilo što su vidjeli grob Josipa bana Jelačića u Zaprešiću. Kaže kako mu je to bio poseban doživljaj te da za organizaciju cijele ekskurzije ima samo riječi hvale.
Članica Izvršnog odbora HNV-a za obrazovanje Nataša Stipančević rekla je kako je ekskurzija osmišljena tako da su učenici pored obilaska znamenitosti imali priliku i upoznati se sa svojim vršnjacima iz jedne zagrebačke gimnazije. Dodala je i da je ovo putovanje imalo za cilj motivirati mlađe generacije da upišu gimnaziju na hrvatskome jeziku. 
»Povezivanje s matičnom domovinom – kako s Hrvatima tako i s poviješću i kulturom Hrvatske – od velike je važnosti za njegovanje osjećaja pripadnosti vlastitom narodu među našim učenicima, a ovi izleti prilika su i njima da osnaže međusobno zajedništvo i sklope nova poznanstva«, rekla je Stipančević. 
Prema riječima predsjednice Odbora za obrazovanje, ekskurzija je plod posjeta HNV-u ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova iz Hrvatske na kojemu su dogovorene potencijalne suradnje. U realizaciji ekskurzije Stipančević je istakla pomoć ravnateljice učeničkog doma Jelena Bojčić i X. gimnazije Željka Frković.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika