Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mladež HDZ-a Banja Luke u posjetu Mladeži DSHV-a

Slične okolnosti 
u radu odbora


Članovi Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Podružnice Subotica na čelu s predsjednikom Ninoslavom Radakom ugostili su u subotu delegaciju Gradskog odbora Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine iz Banja Luke koju je predvodila predsjednica Nikolina Perković.
Kako je istaknuto, ovo je prvi u nizu susreta ovih dvaju gradskih odbora sestrinskih stranaka te je značajan zbog prilika u kojima njihovi odbori rade kao i okolnostima koje su slične, kako u Banja Luci tako i u Subotici.
Radak je upoznao kolege s aktivnostima koje provodi gradski odbor Mladeži DSHV-a kao i općenito o programima u koje su mladi Hrvati u Subotici uključeni. Posebno je istaknuo važnost okupljanja mladih Hrvata oko Crkve i udruga kulture te je naglasio kako su upravo članovi DSHV-a nerijetko i pokretači društvenih događanja u hrvatskoj zajednici.
Na poziv Radaka, sastanku je nazočio i predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković koji je govorio o političkim aktivnostima te stranke i njezinoj zastupljenosti u tijelima vlasti, naglasivši kako je sudjelovanje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova u Vladi Srbije značajan iskorak u ostvarivanju prava Hrvata u Srbiji.
Boraveći u Subotici, delegacija Mladeži HDZ-a iz Banje Luke posjetila je ovom prigodom i Hrvatsko nacionalno vijeće. Goste su ugostili predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić sa suradnicima. Tom prigodom prezentiran je rad HNV-a, redovite programske aktivnosti u četirima područjima – kulturi, obrazovanju, informiranju i službenoj uporabi jezika i pisma – te prilike hrvatske zajednice u Srbiji, a bilo je riječi i o mogućoj budućoj suradnji u programima i projektima te uzvratnom posjetu Banjoj Luci.
H. R.
Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

Žigmanov čestitao novom predsjedniku Martinoviću


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov čestitao je u ime DSHV-a i u svoje ime predsjedniku Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivi Martinoviću kao i novom vodstvu Zajednice na izboru:
»Čestitam Vam, gospodine Martinoviću, na izboru na dužnost predsjednika Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata! Čvrsto vjerujem, znajući Vas, da ćete istu obnašati odgovorno, da ćete interese protjeranih Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih godina artikulirati na način da se ostvaruje njihovo dobro i da se svijest o tragičnim događajima i žrtvama koje su podnijeli očuva. Također vjerujem da će dosadašnja suradnja Zajednice s institucijama i organizacijama Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, uspješno biti nastavljena i da ćemo otvoriti neka nova područja u međusobnom djelovanja, napose kada je riječ o memoriranju stradanja, boljoj povezanosti te prekograničnim programima suradnje.«

Posjet Komadini i Cvitkoviću

Pripreme za okupljanje 
Bunjevaca u Mostaru


Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković te član Organizacijskog odbora Udruge Miroslav Kujundžić susreli su se 17. svibnja sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom te s gradonačelnikom Novog Vinodolskog Tomislavom Cvitkovićem.
Povod dvaju zasebnih sastanaka bilo je predstavljanje manifestacije Dužijanca u Mostaru koja će biti održana ove godine od 21. do 23. srpnja s ciljem okupljanja svih Bunjevaca iz Bačke, Mađarske te senjskog i ličkog kraja Hrvatske u svojoj prapostojbini. Spomenutu manifestaciju organizira UBH Dužijanca u suradnji s HNV-om, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Mostarsko-duvanjskom biskupijom i Gradom Mostarom.
Inače, skupini primorskih Bunjevaca koji su na prostore senjskog i novljanskog zaleđa došli početkom 17. st. pripadaju i župan Zlatko Komadina te gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika