Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Temeljna vrijednost društva

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom 21. svibnja, Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, poručio je da kulturna raznolikost, tolerancija, dijalog i poštovanje različitosti čine temeljne vrijednosti modernog društva, bez kojih nijedna zajednica ne može opstati niti se može razvijati.
Ministar je podsjetio da je Srbija višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj uz većinski srpski narod, žive i pripadnici nacionalnih manjina i različitih religijskih i jezičnih grupa, koje se među sobom razlikuju po brojnosti, prostornom razmještaju, etničkim, religijskim, jezičnim, kulturnim, obrazovnim, običajnim i drugim osobenostima.
»Upravo to govori o značaju zaštite kulturne raznovrsnosti za održanje mira i spokojnog života, čemu je Vlada Srbije posvećena. Ljudsko dostojanstvo, zaštita prava i osnovnih sloboda svakog pojedinca bogatiji su i vredniji u perspektivi kulturne raznolikosti. U takvom društvenom ambijentu dijalog i suradnja su neminovni i predstavljaju pretpostavku za svaki dalji kulturni, ekonomski i cjelokupni društveni razvoj demokratskog i modernog društva«, naveo je Žigmanov.
Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj posvećen je obilježavanju kulturoloških raznolikosti, njegovanju međusobnog razumijevanja, tolerancije i harmonije među različitim narodima. Nakon što je UNESCO usvojio Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, 21. svibnja 2020., taj je dan proglašen za Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, kako bi se potaknula veća solidarnost i jedinstvo čovječanstva i unaprijedila međukulturna razmjena kao sredstvo za postizanje prosperiteta, održivog razvoja i mirnog života.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika