Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Temeljna vrijednost društva

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom 21. svibnja, Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, poručio je da kulturna raznolikost, tolerancija, dijalog i poštovanje različitosti čine temeljne vrijednosti modernog društva, bez kojih nijedna zajednica ne može opstati niti se može razvijati.
Ministar je podsjetio da je Srbija višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj uz većinski srpski narod, žive i pripadnici nacionalnih manjina i različitih religijskih i jezičnih grupa, koje se među sobom razlikuju po brojnosti, prostornom razmještaju, etničkim, religijskim, jezičnim, kulturnim, obrazovnim, običajnim i drugim osobenostima.
»Upravo to govori o značaju zaštite kulturne raznovrsnosti za održanje mira i spokojnog života, čemu je Vlada Srbije posvećena. Ljudsko dostojanstvo, zaštita prava i osnovnih sloboda svakog pojedinca bogatiji su i vredniji u perspektivi kulturne raznolikosti. U takvom društvenom ambijentu dijalog i suradnja su neminovni i predstavljaju pretpostavku za svaki dalji kulturni, ekonomski i cjelokupni društveni razvoj demokratskog i modernog društva«, naveo je Žigmanov.
Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj posvećen je obilježavanju kulturoloških raznolikosti, njegovanju međusobnog razumijevanja, tolerancije i harmonije među različitim narodima. Nakon što je UNESCO usvojio Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, 21. svibnja 2020., taj je dan proglašen za Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, kako bi se potaknula veća solidarnost i jedinstvo čovječanstva i unaprijedila međukulturna razmjena kao sredstvo za postizanje prosperiteta, održivog razvoja i mirnog života.
H. R.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika