Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ivo Martinović novi predsjednik

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata je i u protekloj godini održala niz aktivnosti, kako u Zagrebu tako i u drugim dijelovima Hrvatske, a njeguje i prekograničnu suradnju s Hrvatima u Srbiji. Zahvaljujući nakladničkoj djelatnosti Zajednice u okviru biblioteke Srijemski Hrvat objavljeno je više monografija čiji je cilj čuvanje uspomena na zavičaj, memoriranje tragične sudbine prije svega vojvođanskih Hrvata tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća te očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata koji su ostali živjeti u Srbiji. 

Neriješeni problemi

Dosadašnji predsjednik Zajednice Mato Jurić vodio je ovu udrugu 21 godinu. Naglasio je kako zahvaljuje svima koji su utkali sebe u ovu zajednicu, posebno glavnom tajniku Zlatku Žužiću, ali isto tako je s razočaranjem zaključio da su neka pitanja ostala neriješena unatoč naporima uloženim da se riješe. To je prije svega neosjetljivost dosadašnjih vlada za probleme umirovljenika koji su mirovine stekli u Srbiji prije doseljenja u Hrvatsku i neriješenih imovinskih odnosa Hrvata iz Srbije koji danas žive u Hrvatskoj, a svoj su zavičaj napustili tijekom ratnih devedesetih, problemi oko dobivanja hrvatskog državljanstva Hrvata koji žive u Srbiji, prešućivanje i nerješavanje slučajeva nestalih i ubijenih vojvođanskih Hrvata i drugih zlodjela pretrpljenih tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća te činjenica da još ne postoji nijedno spomen-obilježje za Hrvate i pripadnike drugih manjina u Srbiji, koji su platili najvišu cijenu tih godina zbog svoje etničke i vjerske pripadnosti. 

Suradnja s Hrvatima u Srbiji

Na izbornoj skupštini za novog predsjednika izabran je Ivo Martinović, porijeklom iz Petrovaradina, a koji danas živi u Zagrebu te je dugogodišnji član Zajednice. On će u mandatu od četiri godine voditi Zajednicu i Glavni odbor od 25 članova (7 članova po funkciji u Zajednici, 8 članova iz aktivnih ogranaka i aktivnih zavičajnih klubova i 10 aktivnih članova Zajednice direktno izabranih u Glavni odbor). 
U uže vodstvo, uz predsjednika Ivu Martinovića (Petrovaradin / Zagreb), izabrani su zamjenica predsjednika Zajednice Ivana Andrić Penava (Petrovaradin / Zagreb), dopredsjednici Jelena Dodig (Kukujevci / Višnjevac – Osijek) i Zvonimir Cvijin (Subotica / Zagreb), glavni tajnik i blagajnik Zlatko Žužić (Hrtkovci / Zagreb), predsjednik Skupštine Mato Jurić (Beška / Zagreb) i zamjenik predsjednika Skupštine Zvonimir Pažin (Novi Slankamen / Zagreb). Likvidator je Stjepan Šutija (Novi Slankamen / Zagreb).
»Zahvaljujem se dosadašnjem Glavnom odboru koji je predložio nova tijela Zajednice i hvala svima vama koji ste dali povjerenje i novom vodstvu Zajednice i meni osobno. To povjerenje posebno obvezuje, jer su pred svima nama potpuno novi izazovi u odnosu na one s kojima se Zajednica suočavala na početku svog rada u ratnim i kasnije u poslijeratnim vremenima, i nadamo se da ćemo na njih odgovoriti jednako uspješno kao što su na izazove svog vremena odgovorila sva prethodna vodstva Zajednice«, istaknuo je Martinović. 
Među glavnim ciljevima novog vodstva Zajednice su digitalna baza svih članova Zajednice, digitalizacija dijela ranije obavljenih popisa protjeranih osoba i prikupljenih izjava o ratnim stradanjima, podrška nastavku normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije uz uvažavanje prava nacionalnih manjina, inzistiranje na ispunjenju obećanja koja su davno dana hrvatskoj manjini u Srbiji kako će se izjednačiti njihova prava s pravima koje ima srpska manjina u Hrvatskoj (izgradnja primjerenog spomen-obilježja i mjesta komemoracije za Hrvate nestale i ubijene u Srbiji devedesetih godina, zajamčeno zastupničko mjesto za Hrvate u Skupštini Srbije, participacija Hrvata u tijelima lokalne uprave i samouprave, kontinuirana i primjerena financijska potpora radu hrvatskih institucija koje rade na očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta), a poseban je naglasak stavljen na njegovanje i produbljivanje komunikacije i prekogranične suradnje s Hrvatima koji žive u Srbiji«, kazao je nakon izbora Martinović.

Boris Ćavar, Ivana Andrić Penava 
 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika