Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi puta kod ministra

Ministar sporta Vlade Srbije Zoran Gajić primio je u četvrtak, 18. svibnja, predstavnike nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji. Za 20 godina, koliko postoji reprezentacija, ovo je prvi puta da su njezini predstavnici primljeni u Ministarstvu sporta. Tijekom razgovora ministar Gajić obećao je da će pomoći u institucionalnom rješavanju statusa ove reprezentacije.

Reprezenti manjinske zajednice i Srbije

Predstavljajući nogometnu reprezentaciju Hrvata u Srbiji koordinator Petar Kuntić istaknuo je da Nogometna reprezentacija Hrvata u Srbiji igra 20 godina u Srbiji, Hrvatskoj i Europi, prezentira hrvatsku manjinsku zajednicu, ali i Srbiju jer reprezentacija igra pod zastavom Srbije, države iz koje dolazi. 
»Ne mogu kazati da smo u proteklih 20 godina bili prihvaćeni. Bila je to neka prešutna potpora, ali ništa konkretno, niti priznanje za dostojno predstavljanje države iz koje dolazimo u inozemstvu. Ovo je sada prvi puta da nas prima ministar sporta i zato je za nas ovo povijesni trenutak«, kazao je Kuntić.
On je najavio da će 17. lipnja u Bijelom Brdu biti odigrana nogometna utakmica između reprezentacija srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. Posljednji susret ove dvije reprezentacije bio je 2019. godine u Tavankutu. 
»Očekujem potporu u nastojanjima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji da zajednički organiziramo Europeadu – Prvenstvo Europe za sve manjine u okviru FUEM-a (Savezna unija europskih nacionalnosti)«, kazao je Kuntić. 
Naredne godine Europeada će biti održana u njemačko-danskom pograničnom području, u organizaciji Sinti i Romi u Schleswig-Holsteinu, frizijske i njemačke manjine u sjevernom Schleswigu u Danskoj i danske manjine u Sydslesvigu u Njemačkoj. 
»Želja nam je da za Europeadu 2028. godine prijedlog bude zajednička organizacija u Podunavlju, gdje bi se utakmice igrale od Osijeka do Subotice i u svim mjestima uz Dunav, s jedne i druge strane granice. To bi izazvalo nezapamćen publicitet, tu bi pobijedio sport i mladi koji sudjeluju u jednoj i drugoj reprezentaciji«, kazao je Kuntić. 

Potpora i sustavo rješenje

Ono što su predstavnici nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji tražili od ministra Gajića jeste da se poslije 20 godina nađe institucionalno rješenje, da se definira gdje reprezentacija pripada. 
»Materijalna potpora u svakom slučaju, jer nastupati na ovako reprezentativnim natjecanjima bez financijske potpore je skoro nemoguće. Kako igrati u Južnom Tirolu ako do tamo ne možete ni otići i platiti smještaj i hranu za nogometaše?« kazao je Kuntić.
Osim njega, delegaciju nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji činili su tehniko Ivan Budinčević i koordinator za Srijem Mijo Erceg. Razgovoru su prisustvovali i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i specijalni savjetnik Marin Piuković.
Ministar Gajić obećao je da će svoju ministarsku poziciju, ali i osobne kontakte u obje države, iskoristiti da se institucionalno riješi status reprezentacije, ali i pomogne zajednički sportski susret dviju reprezentacija. 
»Taoci smo političkih zbivanja koja na ovim prostorima traju desetljećima i ovo je jedan izuzetan korak za ljude s obje strane granice.  Da bi se institucionalno rješavao status nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji potrebno je vrijeme, tako da ćemo ministar Žigmanov i ja u narednom razdoblju raditi na tome. Do tada pomoći ćemo ad hoc, ali nadam se da će važnost ove reprezentacije i povezivanja s reprezentacijom Srba u Hrvatskoj, onako kako sam ja to prepoznao, prepoznati i drugi i da ćemo sve to postaviti u institucionalne okvire«, kazao je Ministar Gajić. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika