Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vlada ispunila sve zahtjeve poljoprivrednika

Nakon pet dana protesta poljoprivrednika tijekom kojega su diljem Srbije traktorima blokirali glavne prometnice, protest je u subotu, 20. svibnja, obustavljen kada im je u Vladi obećano ispunjenje svih deset zahtjeva. 
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice Miroslav Matković kaže kako su poljoprivrednici zadovoljni, jer da nisu, ne bi ni dalje povukli traktore s ulica. Ističe on i važnost komunikacije paora s nadležnim institucijama. 
»Mi ne želimo blokirati, trebamo pregovorima nešto postići, a ne ovakvim stvarima«, kaže Matković.
Sporazum o suradnji u području poljoprivrede potpisan je 22. svibnja između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i udruženja poljoprivrednika koji su organizirali protest.

Više novca poljoprivrednicima

Sporazumom su regulirani svi zahtjevi poljoprivrednika: za ovu godinu povećane su subvencije po ha s 9.000 na 18.000 dinara, i to 6.000 za dizel gorivo, a 3.000 direktno. Od sljedeće godine bit će podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 ha, propisana za ostvarivanje prava na osnovne poticaje za biljnu proizvodnju, na 100 ha. Povećana je premija za mlijeko s 15 dinara po litri na 19; poticaji za kvalitetne priplodne mliječne krave povećane su s 30.000 dinara na 40.000 po grlu; nadoknada za odvodnjavanje smanjena je za 50%, dok će od sljedeće godine biti ukinuta. Obećano je kako će se provesti analiza kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda te intenzivno nastaviti komunikaciju s proizvođačima mlijeka; regulirat će se tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mlijeka; pronaći će se rješenje za otkup mlijeka proizvođačima kojima je otkup otkazan; provest će se analiza tržišta u pogledu uređenja žitarica te uvesti tzv. plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po ha, a sve upisane površine u registru poljoprivrednih gospodarstava.
Zaključeno je na sastanku i kako sudionici protesta neće biti procesuirani ako su kažnjavani tijekom protesta te da će se nastaviti razgovori oko budućeg agrarnog proračuna, nove agrarne politike i politike subvencija u najkraćem mogućem roku.  

Udruženja iz cijele Srbije

Potpisivanju sporazuma prethodio je 20. svibnja još jedan, višesatni sastanak u Vladi predstavnika poljoprivrednika i Vlade na čelu s premijerkom Anom Brnabić na kojemu je dogovoreno ispunjenje zahtjeva. 
Proteste je organiziralo osam udruženja iz cijele Srbije, a oni su bili uključeni i u pregovore s Vladom. Udruženja su: Inicijativa za opstanak poljoprivrede Srbije, Udruženje proizvođača mlijeka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata te Udruženje proizvođača mlijeka Šumadije i Pomoravlja Adrani. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika