Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Privid

U vijestima o protestima, kontraprotestima, o tome tko je protiv nasilja, a tko upravo nasilje zagovara kao vid borbe protiv neistomišljenika, o tome tko na ulice izlazi iz uvjerenja, a tko jer je stavljen pred izbor miting ili radno mjesto »izgubila« se vijest da je Srbija u godišnjem izvješću organizacije Freedom House svrstana među nedemokratične zemlje. A tim svrstavanjem samo je potvrdila mjesto na kome je bila i prijašnje tri godine. A to bi značilo da su institucije krhke, da postoje problemi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda.
U izvješću se između ostalog spominju političke slobode, a kao pozitivan pomak konstatirano je sudjelovanje oporbe na prošlogodišnjim izborima, ali i dalje »škripi« kod jednakih uvjeta za sve sudionike izborne utrke.
»Škripi« i kod toliko spominjanog Regulatornog tijela za elektroničke medije. A na listi REM-ovih grijehova je produljenje dozvola za emitere koji nisu ispunili obveze i uvjete pod kojima su nacionalno dobro koristili prethodnih godina, kao i odugovlačenje u nedogled da se izda i peta slobodna frekvencija.
Dan prije nego što je ovaj broj Hrvatske riječi bio na kioscima navršilo se 30 godina od osnutka Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu. Za tih 30 godina osuđena je 91 (59 je do sada odslužilo kaznu), a optuženo 160 osoba.
Tako izgledaju brojke, a iza tih brojki je činjenica da se neki od osuđenih i dalje slave kao nacionalni heroji. Na ulicama, pa čak i u školama.
Između dva broja pao je i dogovor između poljoprivrednika koji su bili na protestima i Vlade Srbije. Dogovoreno je i potvrđeno potpisanim sporazumom. U 10 točaka pobrojano je sve što država treba uraditi. Nešto je konkretno definirano brojkama, a nešto je odgođeno za narednu godinu, nešto će se tek analizirati. Jedna od bolnih tema je nekontroliran uvoz mlijeka i svega što se pravi od mlijeka, što za posljedicu ima otkazivanje otkupa sirovog mlijeka. A to će tek biti predmetom razgovora i analiza. Do tada proizvođači imaju na raspolaganju telefonske linije na koje mogu prijaviti ukoliko im mljekare otkažu otkup. Kakve će koristi imati od toga nije rečeno.
Kao ni to je li ovaj sporazum obvezujući i za evenualno novu Vladu. Za svaki slučaj, ako bude izbora. A to bismo trebali čuti danas ili sutra. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika