Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Privid

U vijestima o protestima, kontraprotestima, o tome tko je protiv nasilja, a tko upravo nasilje zagovara kao vid borbe protiv neistomišljenika, o tome tko na ulice izlazi iz uvjerenja, a tko jer je stavljen pred izbor miting ili radno mjesto »izgubila« se vijest da je Srbija u godišnjem izvješću organizacije Freedom House svrstana među nedemokratične zemlje. A tim svrstavanjem samo je potvrdila mjesto na kome je bila i prijašnje tri godine. A to bi značilo da su institucije krhke, da postoje problemi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda.
U izvješću se između ostalog spominju političke slobode, a kao pozitivan pomak konstatirano je sudjelovanje oporbe na prošlogodišnjim izborima, ali i dalje »škripi« kod jednakih uvjeta za sve sudionike izborne utrke.
»Škripi« i kod toliko spominjanog Regulatornog tijela za elektroničke medije. A na listi REM-ovih grijehova je produljenje dozvola za emitere koji nisu ispunili obveze i uvjete pod kojima su nacionalno dobro koristili prethodnih godina, kao i odugovlačenje u nedogled da se izda i peta slobodna frekvencija.
Dan prije nego što je ovaj broj Hrvatske riječi bio na kioscima navršilo se 30 godina od osnutka Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu. Za tih 30 godina osuđena je 91 (59 je do sada odslužilo kaznu), a optuženo 160 osoba.
Tako izgledaju brojke, a iza tih brojki je činjenica da se neki od osuđenih i dalje slave kao nacionalni heroji. Na ulicama, pa čak i u školama.
Između dva broja pao je i dogovor između poljoprivrednika koji su bili na protestima i Vlade Srbije. Dogovoreno je i potvrđeno potpisanim sporazumom. U 10 točaka pobrojano je sve što država treba uraditi. Nešto je konkretno definirano brojkama, a nešto je odgođeno za narednu godinu, nešto će se tek analizirati. Jedna od bolnih tema je nekontroliran uvoz mlijeka i svega što se pravi od mlijeka, što za posljedicu ima otkazivanje otkupa sirovog mlijeka. A to će tek biti predmetom razgovora i analiza. Do tada proizvođači imaju na raspolaganju telefonske linije na koje mogu prijaviti ukoliko im mljekare otkažu otkup. Kakve će koristi imati od toga nije rečeno.
Kao ni to je li ovaj sporazum obvezujući i za evenualno novu Vladu. Za svaki slučaj, ako bude izbora. A to bismo trebali čuti danas ili sutra. 
Z. V.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika