Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ćoravi paprikaš i sos od paradičke

Među jednostavnijim bunjevačkim jelima je i ćoravi paprikaš koji se kuhao srijedom, petkom ili subotom. Običan je to paprikaš, ali bez mesa zbog čega i nosi naziv – ćoravi. Zbog kratke pripreme i jednostavnih i dostupnih sastojaka nekoć se često kuhao, a zbog dobroga okusa recept se očuvao do danas. Glavni sastojci uz krumpir su valjuški (njoki) tako da donosimo recept i za njih. 
Naša ovotjedna kuharica Etuška Gabrić iz Đurđina uz ćoravi paprikaš uvijek pravi i sos od paradičke te pišemo recept i za taj umak. Gotovi sos se može sipati u tanjur s paprikašom te tako jesti, ili posebno u  drugu posudu, te umakati u njega krumpire i valjuške, kaže Etuška. 
Sjeća se kuharica Etuška kako je njezina mama Katica Gabrić (rođ. Tikvicki), od koje je i naučila pripremati ova jela, ćoravi paprikaš uvijek pravila subotom te da je u kući među djecom uvijek bila borba oko valjušaka, jer su ih svi voljeli. 

Sastojci za paprikaš:
1 jušna žlica masti
1 glavica crnog luka
4 krumpira
1 žličica slatke mljevene crvene paprike
prstohvat ljute mljevene crvene paprike
papar
2 lista lovora
prstohvat šećera
prstohvat soli
prstohvat vegete

Sastojci za valjuške:
1 jaje
0,5 dl vode
1 žličica vegete
3-4 jušne žlice brašna

Sastojci za sos:
1 žličica masti
1 žličica brašna
0,4 l kuhanog soka od rajčice
prstohvat soli
3 jušne žlice šećera

Priprema paprikaša:
Očistiti luk i isjeći na što sitnije dijelove. Pirjati ga na masti te dodati prethodno očišćene i isječene na veće kocke krumpire. Sve zajedno još malo pirjati. Dodati začine: sol, šećer, vegetu, papar, slatku mljevenu crvenu papriku, ljutu mljevenu crvenu papriku. Sipati vode i dodati i lovor. Poklopiti da se kuha. 
Nakon pola sata kuhanja dodati valjuške. 
Jaje umutiti s vodom, dodati vegetu i brašno te sve još jednom promiješati. Gotovu smjesu malom žlicom vaditi i spuštati u paprikaš koji se kuha. Valjuški su skuhani za desetak minuta, te je tada priprema jela gotova. 

Priprema sosa od paradičke:
Dobro ugrijati mast i dodati brašno. Pirjati malo te dodati kuhani sok od rajčice, sol i šećer. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta. 

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay