Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Druženje koje nema granice

Da »Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice« potvrdili su učenici Treće osnovne škole Čakovec i učenici OŠ Matko Vuković iz Subotice koji su ugostili svoje vršnjake od 15. do 17. svibnja u Subotici. Domaćin ovome projektu bila je Gradska knjižnica Subotica, odnosno knjižničarska savjetnica Bernadica Ivanković. 
Ovaj posjet zapravo je nastavak izvrsne suradnje između spomenutih aktera, koja nije bila prekinuta ni tijekom korone. Istina, tada se djeca nisu uživo posjećivala, ali su imala redovite susrete putem interneta, odnosno online. 
Tijekom ovog druženja učenici su prezentirali jedni drugima svoje tradicijske igre, običaje, kulturnu baštinu, bunjevačku i međimursku nošnju, jezik i povijest. Konstatirali su kakvo im je narječje, što im je slično, a što ne, te koliko se razumiju kada govore svojim narječjem. Uz to, učenici su s vršnjacima sudjelovali kratko i na nastavi, a potom su imali prijem u Hrvatskom nacionalnom vijeću, razgledanje Subotice, te radionice »Tradicijske dječje igre«. 
»Naša suradnja je započela prije nekih 5-6 godina tijekom kviza za poticanje čitanja Čitanjem do zvijezda. Nakon toga Bernadica je predložila suradnju koju sam rado prihvatio, jer se radi o ljubiteljima knjige i čitanja. Projekt smo nazvali ‘Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice’, koji u potpunosti opravdava ove susrete, a kojega sada podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Lijepa riječ među nama koji čitamo je prisutna, kao i prijateljstvo, a granice nam više ne predstavljaju nikakvu prepreku«, kaže knjižničar Treće osnovne škole Čakovec Dražen Ružić i pojašnjava kako su se s učenicima iz Subotice tijekom ove godine čuli nekoliko puta online i tada su obradili ovogodišnju temu »Školstvo do početka XX. stoljeća«, kako u Međimurju tako i u Vojvodini. 
»Osobito me raduje da smo se prije par tjedana vidjeli u Čakovcu, a sad i u Subotici i da smo tijekom svih ovih godina ostali jednako bliski prijatelji. U projekt su sada uključena nova djeca i raduje me jer smo u pravom smisu opravdali naziv projekta. Ove godne školstvo kao temu smo obradili u online satima, a sada nam je tema ‘Tradicijske dječje igre iz Međimurja i Vojvodine’«, kaže Bernadica Ivanković. 
Učenici iz Čakovca su smješteni po obiteljima svojih vršnjaka što će ih sigurno još dodatno zbližiti, a po riječima Bernadice Ivanković, odziv učenika je svake godine sve veći. Ovaj projekt, osim knjige i pisane riječi, nudi djeci i druženje i putovanje, što oni očito vole.  
»Djeca koja vole knjigu će čitati, djeca koja vole nogomet će ga igrati. Ne smijemo očekivati da će sva djeca čitati, kao što ne mogu niti sva igrati nogomet. One koji su to odabrali, nama kao mentorima je obveza podržavati ih i raditi s njima. Kao što trener igra s nogometašima tako i mi radimo s našim čitateljima. Može se reći da čitati znaju svi, ali se ovdje radi o čitanju s razumijevanjem, jer sâm cilj, pa i moto našeg natjecanja i naših programa jeste da djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle«, pojašnjava Ružić.  
Učenike iz Čakovca doveli su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, nastavnici Petra Kovač i Goran Kolarić, te voditelj projekta Dražen Ružić. 
U Hrvatskom nacionalnom vijeću goste su dočekali predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić, predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataša Stipančević i ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović, te nastavnica hrvatskog jezika Klara Knežević, a na sastanku je bilo riječi o aktualnim projektima, te o suradnji i potpori za buduće funkcioniranje. 
»Ponosni smo na našu djecu i mlade koji i danas uz brojnu tehniku drže knjige u rukama i čitaju. Čakovec je poznat učenicima hrvatskih odjela, jer već godinama učenici dolaze, ali i naši odlaze i vraćaju se puni dojmova. Drago mi je da nam je pružena mogućnost biti im domaćinima i uzvratiti im gostoprimstvo, bar mali dio toga što oni pružaju našim učenicima. Ovakve projekte ćemo uvijek podržavati i stati uz Gradsku knjižnicu i naše male čitače«, rekla je Stipančević.  
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika