Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali i veliki slikari

KPZH Šokadija iz Sonte organizirala je u subotu, 13. svibnja, u Šokačkoj kući likovnu koloniju. Ova kolonija bila je drugačija od ostalih, jer su uz slikare radila i djeca, a upravo je i cilj kolonije bio djeci pokazati vještine umjetničkog izričaja na platnu i hartiji.
Najmlađi sudionici kolonije, učenici III. razreda učiteljice Biljane Ribić, crtali su na papiru olovkom, bojicama i voštanim bojicama. Izbor teme bio je prepušten njihovoj mašti, pa su tako pod dječjim rukama nastajali cvjetovi, suncokreti, papagaji, leptiri, šuma, Dunav… Oni nešto stariji dobili su platno i boju. Bez obzira na uzrast, korisni su im bili savjeti iskusnih slikara koji su im pokazali kako pravilno postaviti omjer, perspektivu, kako lakše obojiti pozadinu…
»Crtam zalazak sunca i ptice. Volim taj dio dana i zato sam odabrao to crtati«, kaže Nikola Zec. Njegova drugarica Milica Bogdan odabrala je papagaja, jer je to, kako kaže, njena omiljena životinja. »Prvo sam crtala olovkom, pa onda voštanim bojicama«, kaže Milica.
»Volim cvijeće jer je mirisno i šareno i zato sam danas odabrala to kao temu. Nacrtala sam malo veliku vazu, pa mi je slikarica pokazala da vaza treba biti manja kako bih mogla nacrtati veće i ljepše cvijeće«, kaže Despina Zvonar.
»U okruženju djece uvijek je veselo. Treba im i nešto pokazati, pomoći kada su u nedoumici, rado su prihvatili naše savjete«, kaže Cecilija Miler, jedna od redovitih sudionica kolonije u Sonti.
»Prvi moj savjet je neka oslobode ruke, da ne rade u grču. To se lakše postiže na platnima većih formata, ali poslušale su me ove djevojke koje su radile na manjem platnu i rezultat se vidi«, kaže Ana Tudor, koja je bila mentorica učenicama sedmog razreda koje su prvi puta slikale na platnu. 
Sve tri odabrale su vaze s cvijećem.
»Teta Ana mi je pokazala kako da popunim prostor, osjenčim i budući da nemam iskustva ovi savjeti su mi puno pomogli«, kaže Dijana Gladić.
U radu kolonije sudjelovali su slikari iz Likovne grupe 76 iz Sombora Josip Dekan, Sonćanin koji živi u Belom Manastiru, i Ana Tudor.
»Svaka kolonija prilika je vidjeti kako rade drugi slikari, što možemo iskoristiti od njihovog iskustva i ujedno se i družimo. Slični smo po načinu na koji radimo, ali uvijek je dobro saznati i nešto novo«, kaže Cecilija Miler.
Likovna kolonija Šokadije organizirana je 17. puta, a ovogodišnju je podržalo Pokrajinsko tajništvo za kulturu. 
»Naš projekt se zove ‘Mladost i iskustvo u ljepoti stvaranja’. Okupili smo, što bi moji đaci rekli, prave slikare i djecu koja vole i znaju lijepo crtati. To su đaci trećeg i sedmog razreda«, kaže dopredsjednica Šokadije Biljana Ribić.
Radovi nastali na ovoj koloniji obogatit će umjetničku zbirku. Dio radova prošle godine Šokadija je darovala osnovnoj školi u Sonti. 
Z. V.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika