Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najstarija čuvarica hrvatske baštine u Surčinu

U znak poštovanja prema Jelici Volarić, najstarijoj čuvarici hrvatske kulturne baštine u Surčinu, Kreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer pripremila je njezinu samostalnu izložbu rukotvorina pod nazivom Ljubav. 
Izložba je popraćena katalogom u kojem je i tekst voditeljice Kreativne sekcije Veronike Živanović.
»Istrajavanje i predanost u iskrenoj želji za očuvanjem kulturne baštine jedna je od osobina Jelice Volarić vrijedna svakog poštovanja. Od 2018. godine, kada je Kreativna sekcija HČ Fischer organizirala prvu izložbu starih ručnih radova pod nazivom ‘Iz ormara naših baka do danas’, Jelica svoje radove izlaže s neizmjernom radošću, shvaćajući, kao svaki pravi čuvar narodne baštine, važnost misije očuvanja kulturnog blaga i služenja zajednici. Svijetu su uvijek potrebni oni koji bdiju nad kulturnom baštinom – posao nevidljiv u trenutku, ali vidljiv u vremenu i kao takav vrlo vrijedan pažnje. Na brigu o baštini Jelicu motiviraju duboki osjećaji koji dotiču korijene predaka kao i njena ljubav prema ljudima«, navela je Veronika Živanović.
Izložba je organizirana 14. svibnja, na dan Jeličinog rođendana, pa su prisutni mogli čuti zanimljive detalje i anegdote iz života Jelice Volarić koje je ispričala Ljerka Vlačina.
Velečasni Marko Kljajić otvorio je izložbu pohvalivši rad svoje župljanke, čestitavši joj rođendan, ali i Majčin dan jer je otvorenju izložbe nazočila i Jeličina kći Ankica koja je za ovu prigodu doputovala iz Hrvatske. 
Poeziju su kazivali Marko Kljajić i Katica Riegel koja je za svoju prijateljicu Jelicu i otpjevala O, Jelo, Jelo, Jelena. Autorsku poeziju posvećenu Jelici govorili su Valentina Radosavljević i Ivica Ljevar, a Stjepan Volarić posebno je za ovu prigodu napisao i pročitao svoje aforizme. Za glazbeni dio programa bili su zaduženi mladi tamburaši HČ-a Fischer.
Predsjednica UO HČ Fischer Katica Naglić naglasila je da je Jelica vjerna članica udruge od samoga početka, 2016. godine. Iako je rođena u Novom Slankamenu, na što je ponosna, Surčin nosi u srcu. Sudjelovala je u svim ispitivanjima običaja koje je Fischer provodio do sada, u obnavljanju korizmenih igara, darovala je predmete za etno sobu Hrvata, sudjelovala je u svakom događaju kako u Fischeru tako i u crkvi. Sa svojih 84 godine i dalje je jednako aktivna. Predsjednica Fischera uručila joj je ovom prigodom zahvalnicu za doprinos u očuvanju kulturne baštine Hrvata u Surčinu i album s fotografijama napravljenim tijekom sedam godina rada udruge.
Uslijedila je torta i druženje uz pjesmu i glazbenu pratnju Josipa Crljena. 
V. Ž.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika