Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predavanje Ante Jakšića, Stjepan Radić u Subotici

20. svibnja 1922. – Neven piše da je ministarstvo prosvjete ponovno zapostavilo Bunjevce prigodom naimenovanja učitelja i učiteljica. Isti slučaj dogodio se 1921., kada je ministarstvo u Subotici naimenovalo više pravoslavnih nego katoličkih učitelja, i to većinom sa strane, »dočim naši Bunjevci, koji su ovde radili već više od 15 godina, gdekoji i 27 godina, nisu dostojni za Suboticu i za Bunjevački narod, te su docnije i samo iz milosrdja postavljeni za privremene nastavnike u Subotici«. Godine 1921. se govorilo da će se »ove omaške u narednoj školskoj godini popraviti«. Međutim, dogodilo se suprotno. Prosvjetni referent u Subotici objašnjava »da je to samo zabuna, koja će se svakako ispraviti«. Također je naglasio da »nikako ne može to smatrati nekom mržnjom protiv Bunjevačkog naroda i njevih učitelja«. 

21. svibnja 1927. – Kolo mladeži (podlistak Hrvatskih novina) piše da je 14. svibnja održan omladinski sastanak katoličkog Orla u Subotici. Veco Čović je protumačio I. glavu Zlatne knjige. Mijo Dulić je održao prvi dio predavanja o protivnicima Katoličke crkve. 

22. svibnja 1944. – Hrvatski list (Osijek) donosi tekst predavanja kojega je lokalni učitelj Ante Jakšić (rodom šokački Hrvat iz Berega) održao na Državnoj radio postaji Osijek u okviru nedavno uvedenih nedjeljnih priredaba za bačko-baranjske Hrvate. Tu, između ostaloga, piše: »I mi Šokci i Bunjevci znamo što nam govori vjera, što nam govori hrvatsko srce, što nam govori drag i posvećen narodni jezik, što nam govore običaji, nošnja i samonikla kultura, koja nam svijetli na putu pregaranja i koja nas osvježuje i oplemenjuje. Mi i sada znamo i to bolje nego ikada, da smo svijesni, tko smo i s čijom smo sudbinom tijesno povezani i tu nam svijest nitko neće moći ugasiti, nitko oduzeti! Jer mi znamo, da je glas naše krvi, glas naših žitorodnih poljana i našeg ponosa i odanosti jači od svakog drugog glasa, od svake zamamne pjesme i prijetnje, koja bi dolazila s tuđih izvora«.

23. svibnja 1939. – Jutarnji list piše da je na Spasovo u 5 sati poslije podne u velikoj dvorani realne gimnazije u Srijemskoj Mitrovici prof. dr. Đorđe Tasić, profesor i dekan pravnog fakulteta Beogradskog sveučilišta održao vrlo interesantno predavanje o temi ideologija i nacionalizam dr. Antuna Radića. Dvorana je bila puna publike.

24. svibnja 1928. – Neven piše da je 20. svibnja predsjednik Seljačko-demokratske koalicije Stjepan Radić doputovao s čehoslovačkim parlamentarcima u Suboticu. Na kolodvoru su ga dočekali pristaše SDK-a na čelu s mjesnim vodstvom. Na rastanku Radić je obećao da će na jesen ponovno doći u Suboticu i da će u prvom redu posjetiti Tavankut. Radić je međutim smrtno ranjen u Narodnoj skupštini u Beogradu mjesec dana kasnije.

25. svibnja 1939. – Hrvatski dnevnik piše da je jedna grupa hrvatskih sveučilištaraca Filozofskog fakulteta iz Zagreba prigodom izleta u Subotici posjetila Blaška Rajića, predsjednika Hrvatske zajednice, koji ih je pogostio. Zatim su posjetili Mihovila Kataneca, glavnog tajnika Hrvatske zajednice, koji ih je pogostio »takodjer po hrvatskom običaju«. Nakon toga, izletnici su s članovima HAD-a Matija Gubec (Subotica) otišli na kupalište Palić, a odatle u Zagreb.

26. svibnja 1923. – Subotičke novine pišu da subotički gradonačelnik Andrija Pletikosić nije prisustvovao intronizaciji apostolskog administratora Ljudevita Budanovića. Umjesto toga, »otišao je u jedne srpske svatove, nebi li i sotim svojih 100 hiljada katoličkih građana i 80 hiljada Bunjevaca – pljunuo u lice«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika