Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

DSHV: EP pozitivno cijeni 
političku participaciju Hrvata 
u vlasti u Srbiji


Komitet za vanjske poslove Europskoga parlamenta usvojio je 10. svibnja Rezoluciju o izvješću Komisije o Srbiji za 2022. godinu. Parlament u ovom dokumentu, među ostalim, pozdravlja »veću zastupljenost nacionalnih manjina u novom parlamentu (Republike Srbije); pozdravlja imenovanje ministara koji pripadaju nacionalnim manjinama i održavanje redovnih izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u studenome 2022.«. Također, pozdravlja se i »nedavni napredak u bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske te imenovanje ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iz hrvatske manjine«.
Osvrćući se na navedene dijelove Rezolucije, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u svojem priopćenju ističe kako je prepoznavanje doprinosa te stranke demokratskim procesima u Srbiji te obnovi regionalne suradnje »priznanje koje je jednako značajno kako za Vladu Republike Srbije, čiji je član predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, tako i za cjelinu hrvatskoga naroda u ovoj državi«.
»Kao takvo, ono može poslužiti za nadogradnju politike poticanja nacionalnomanjinskih doprinosa srbijanskom društvu, u specifičnim kontekstima u kojima Hrvati već dulje vrijeme doznačuju svoje političke potrebe«, navodi se u priopćenju.
DSHV naglašava kako Rezolucija sadrži i brojne druge opaske, ocjene i prijedloge iz različitih područja društvenog života koji se tiču statusa Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u Uniji.
»Oni se moraju pozorno i odgovorno primiti k znanju i politički procesuirati, u čemu će DSHV, kao i do sada, u suradnji s partnerima u vlasti, u omjeru svoje političke participacije u istoj, dati svoj prinos. Tako ćemo nastaviti pružati djelatnu podršku ključnom vanjskopolitičkom cilju Republike Srbije – članstvu u Europskoj uniji«, zaključuje se u priopćenju.
H. R.


IPA Program Hrvatska – Srbija


Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Srbija, u okviru Europske teritorijalne suradnje, objavio je 1. Poziv na dostavu projektnih prijedloga.
EU sredstva 1. Poziva na dostavu projektnih prijedloga iznose 17.400.751,50 eura.
Svi potencijalni prijavitelji mogu predati svoje prijave putem Zajedničkog elektroničkog sustava za praćenje (Jems) do 4. rujna 2023., do 15 sati.
Poziv je usmjeren na sva četiri prioriteta i pet specifičnih ciljeva Programa. Potencijalni prijavitelji pozivaju se dostaviti prekogranične projektne prijedloge i aktivno doprinijeti gospodarskom rastu Programskog područja.
Upravljačko tijelo i Zajedničko tajništvo u suradnji s Nacionalnim tijelima Programa organizirat će četiri Informativna dana kako bi pružili detaljne informacije i praktične savjete za pripremu i podnošenje prijava u okviru 1. Poziva na dostavu projektnih prijedloga. Pozivaju se svi zainteresirani potencijalni prijavitelji da prijave svoje sudjelovanje na informativnim danima uz napomenu da je sudjelovanje ograničeno na 3 osobe iz iste ustanove. 


Obilježen dan 
Majske skupštine


Svečanom akademijom, održanom 15. svibnja u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu, obilježena je 175. godišnjica Majske skupštine. Među ostalim, događaju su nazočili i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, specijalna savjetnica predsjednika Pokrajinske vlade za obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina Ljiljana Dulić, pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petreš i vijećnik HNV-a Darko Menđan. 
»S punim pravom možemo reći kako Vojvodina danas jest – a to će i ostati – mjesto u kojem, u međusobnom skladu, razumijevanju i uvažavanju, žive ravnopravni ljudi i ravnopravni srpski narod i nacionalne manjine. Vojvodina će uvijek biti mjesto u kojem je svaki nacionalni, kulturni ili bilo koji drugi identitet jednako važan, jednako poštovan i snažno njegovan i u kojem svaki od njih dodaje svoju nijansu ljepote njezinom licu i pridonosi njezinoj prepoznatljivosti. I ljepoti lica i prepoznatljivosti Srbije u cjelini«, rekao je, među ostalim, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Tradicionalno, toga dana dodijeljena su pokrajinska priznanja u području znanosti Milutin Milanković i umjetnosti Pavle Jovanović.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika