Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zabunita gibanica

Recept koji vam preporučamo u ovom broju Hrvatske riječi stari je recept iz Monoštora. Zabunita gibanica nekada se kao slastica spremala nedjeljom ili za neki svetac. Marija Francuz, koja je za KuHaR pripremala gibanicu, kaže da se u Monoštoru pravila zabunita i obična debela gibanica.
Kolači su se nekada rijetko pekli običnim danima. Nedjeljom se pekla gibanica, kolačići, pogačice, a fini kolači samo za velike svece.

Sastojci:
za tijesto:
3 dl mlijeka
3 dl vode
1 svježi kvasac
2 žlice šećera
600 do 800 grama brašna
sol
limun

za fil:
250 grama svinjske masti
4 žumanjca
450 grama šećera
100 grama kakaa
200 grama oraha

Priprema:
Mlijeko i voda se malo ugriju, doda se dvije jušne žlice šećera i kvasac. Kada kvasac krene, polako se dodaje u brašno, malo soli, narendana kora limuna i mijesi rukom i to tako što se tijesto prebacuje preko ruke, u Monoštoru bi kazali »kaiša se«. Brašna se dodaje toliko da ne bude ni suviše meko ni suviše tvrdo. Kada se tijesto uradi, podijeli se na četiri jufke i ostavi oko 15 minuta da odstoji.
Dok se čeka tijesto, pjenasto se umuti mast sa žumanjcima i 250 grama šećera.
Tijesto se rukama, na krpi, razvuče na veličinu plitkog tanjura, namaže urađenom mašću i rukama razvlači, što više može. Na razvučenu koru stavlja se fil.
Dvije kore filuju se sa 100 grama kakaa i 100 grama šećera, a dvije s 250 grama oraha i 100 grama šećera.
Zabunita gibanica može biti i s makom, suhim grožđem, višnjama, sirom.
Tijesto s filom se urola na krpi i prenese ne pleh namazan s malo masti. Kada se naprave sve četiri i stave u pleh, od gore se premaže mašćom i žumanjcetom koje je ostalo od pripremljene smjese. Gibanica u tepsiji stoji 15 do 20 minuta i onda se peče.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika