Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S knjigom do Čakovca

Karlo Kujundžić, Nikolina Mačković i Olja Mataija iz OŠ Matko Vuković iz Subotice te Sara Dulić i Julija Mrkaljević iz OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina u pratnji svojih nastavnica Klare Knežević i Monike Ivanović te knjižničarske savjetnice Bernadice Ivanković iz Gradske knjižnice Subotica boravili su od 4. do 6. svibnja u Čakovcu gdje su sudjelovali na posljednjoj razini Nacionalnog projekta za poticanje čitanja, natjecanju u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda za učenike osnovnih škola. Istodobno bili su i dio projekta »Lijepa riječ i prijateljstvo ne poznaju granice«, koji se već nekoliko godina provodi i koji povezuje i umrežava učenike iz Subotice i Čakovca.
Na natjecanju Čitanjem do zvijezda okupilo se oko 400 učenika i mentora iz osnovnih i srednjih škola. Bili su prisutni učenici iz svih dijelova Hrvatske, od Dubrovnika, Slavonije pa do njezinog središnjeg dijela, a osim ekipe iz Subotice i Đurđina natjecanju su prisustvovali i učenici iz Mađarske i Slovenije. U kategoriji osnovnih škola test znanja pisalo je 36 ekipa, odnosno 109 učenika, dok je svoj kreativni uradak predstavilo 36 učenika. Tema natjecanja bila je »Volim London«, a učenici su trebali pročitati tri knjige (Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes: Grimizna istraga; Krunoslav Mikulan: Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva i David Walliams: Zvijer iz Buckinghamske palače).
Bilo je veoma lijepo i svečano, čak je i vrijeme bilo naklonjeno te je sva tri dana bilo sunčano i toplo. Domaćini su se potrudili da vrijeme u iščekivanju rezultata natjecanja što ljepše prođe pa su organizirali turističko razgledanje Čakovca, grada Zrinskih, a upriličili su i književni susret s književnikom Krunoslavom Mikulanom i njegovim pekinezerom Princom, koji je glavni junak jedne od knjiga koju su čitali za ovo natjecanje. Vjerujem da pogađate da je slikanje s glavnim likom bilo obvezno!
Boravak u Čakovcu dopunjen je i aktivnostima u školi Treća osnovna škola Čakovec u sklopu nastavka projekta »Lijepa riječ i prijateljstvo ne poznaju granice« gdje su učenici iz Subotice sa svojim vršnjacima iz Čakovca kod kojih su bili i smješteni sudjelovali na nastavi i programima za njih organiziranih. Produbili su svoje prijateljstvo koje će uskoro biti nastavljeno, jer se već sljedeći tjedan očekuje uzvratni posjet učenika spomenute osnovne škole iz Čakovca. Kao i svake godine, ekipu iz Subotice ugostio je i Rotary klub Prelog čime je nastavljena sada već gotovo desetljeće duga suradnja.
Tako je uspješno završena 14. sezona Nacionalnog projekta za poticanje čitanja, natjecanja u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda koji organizira Knjižničarsko društvo međimurske županije, a u Subotici ga je provela Gradska knjižnica Subotica u suradnji s NIU Hrvatska riječ.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika