Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zaostavština Damjana Okrugića

U Moroviću, preko puta župne crkve svetog Roka, uz rijeku Studvu nalazi se kalvarija, 14 postaja križnog puta, gdje su se nekada u velikom broju okupljali župljani tijekom korizme. Danas je u Moroviću manji broj vjernika katoličke vjeroispovijesti, ali to ne umanjuje povijesni i vjerski značaj kalvarije koja je izgrađena 1904. godine.

U ratu partizansko groblje

O kalvariji u Morovići ne postoji puno pisanih tragova. U spomenici se jedino navodi da ju je sagradio »sin domaće župe« Damjan Okrugić 1904. godine. Više se zna o povijesti katoličke crkve svetog Roka koja je izgrađena mnogo ranije, 1699. godine. Crkva je tada bila od drveta, a 1825. godine započela je izgradnja kamene crkve, koja je završena 1826. godine. O samoj izgradnji kalvarije, njenoj obnovi i značaju za župljane Morovića više smo saznali od osamdesetdvogodišnje Janje Tomić.
»Naši stari su govorili da je na tom mjestu tijekom rata bilo partizansko groblje. Sjećam se dok sam bila dijete da su poslije Drugog svjetskog rata dolazili ljudi iz više gradova Srbije po svoje mrtve. Nama djeci roditelji nisu dopustili da gledamo kako ih otkopavaju nego smo to radili potajno. Mnogi od njih su i danas tu pokopani«, priča Janja Tomić.
Graditelja kalvarije Damjana Okrugića zvali su Malookrugić.  
»Pričalo se da je ovaj nadimak dobio jer se oženio za bogatu djevojsku iz obitelji Zavorski. Otac joj je dao veliki miraz, a Damjan je dodao još nešto svog novca i sazidao kalvariju. Barem su tako pričali stariji ljudi«, kaže baka Janja.

Obnova 90-ih

Tijekom Drugog svjetskog rata srušen je veliki križ i ostalo je samo postolje. Nakon rata kalvarija je stajala zapuštena i neograđena. Mještani su na to mjesto često dovodili svoju stoku na ispašu. 
»Župljani, katolici iz Morovića križ su poslije Drugog svjetskog rata ponovno postavili i obnovili. Imali su želju obnoviti kalvariju i postaviti ogradu, što su devedesetih godina i učinili. Svi župljani su se angažirali, a u dvorištima su napravili betonske stupove za ogradu koje su ukopali i na njih postavili ogradu. Čula sam od djeda da je svećenik koji je u vrijeme kada je izgrađena kalvarija u Moroviću, i koji ju je prvi blagoslovio, župljanima govorio da za vrijeme mise otvore vrata od crkve kako bi gledao u križ koji je postavljen nasuprot oltaru«, kaže naša sugovornica.
Kalvariju su župljani obnovili 1995. godine. Zajedno s tadašnjim župnikom preč. Berislavom Petrovićem organizirali su se i dovezli ciglu iz Vašice od koje su napravili tri postaje koje su nedostajale. Žene iz sela su okrečile svih 14  postaja i uredile okoliš. Nakon obnove, 25. rujna 1999. godine, kalvariju je blagoslovio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.  
»Održavamo kalvariju sve ove godine. Meni osobno je ona puno značila još dok sam bila dijete. S nestrpljenjem smo čekali petak da idemo na kalvariju na križni put i na svibanjsku pobožnost u crkvu. Najprije je išla procesija na čelu sa svećenikom, a pored njega su išli tutori koji su nosili križ i kretali se od postaje do postaje. Danas nas u selu nema puno i na križni put idemo u crkvu«, kaže baka Janja.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika