Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sto kilometara dva i pol sata

Putnički vlakovi iz Srbije za Hrvatsku i Sloveniju ne prometuju već tri godine. Došlo je do zastoja nakon proglašenja izvanrednog stanja zbog pandemije covida-19. Iz poduzeća Infrastrukture Železnice Srbije postoje najave (od prošle godine) da će vlakovi od Beograda preko Zagreba do Ljubljane krenuti 2023. Vlakovi nisu krenuli, a u ožujku je ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić izjavio kako je u tijeku projekcija rekonstrukcije dijela brze pruge od Beograda do Šida. Završetak tih radova mogao bi značiti i potencijalno uvođenje redovne putničke linije do Hrvatske i Slovenije. No, stara pruga ne predstavlja problem samo za međunarodni promet. To izravno pogađa i građane Srijema, putnike koji su zbog svog posla i obrazovanja prinuđeni koristiti željeznički promet. No, zbog sporog kretanja vlaka, posebice od Srijemske Mitrovice do Šida, putnici se često odlučuju za neko drugo prijevozno sredstvo. Vlakom iz Šida do Beograda stiže se u prosjeku za sat i pol vremena, a iz Beograda u Šid se putuje dva i pol sata. Zbog stare i loše pruge vlak od Srijemske Mitrovice do Šida vozi 30 km/h, a na dijelu od Kukujevaca do Šida svega 20 kilometara na sat, pa putnici u šali kažu da bi brže stigli pješice negoli vlakom.

Beograd daleko, Novi Sad još dalje

Do prije tri godine putnici iz Srijema su do Beograda putovali tako što su vlakom odlazili najprije do Golubinaca i onda presjedali u drugi vlak za Beograd. Direktna linija od Šida do Beograda ponovno je uvedena u listopadu prošle godine. Prema važećem voznom redu sa željezničke stanice u Šidu dnevno prometuje pet vlakova do Beograda (stanica Beograd Centar), dva u prijepodnevnim, dva u poslijepodnevnim i jedan u večernjim satima. Ali nije problem broj polazaka već vrijeme potrebno putnicima da stignu do odredišta.
»Najveći problem tijekom vožnje vlakom od Beograda do Šida je pruga od Golubinaca do Šida i dio pruge kod sela Martinci. Prema mojim saznanjima, često se događaju i krađe elemenata na pruzi, zbog čega dolazi do zastoja u prometu. Pružni prijelazi loše funkcioniraju, što je također razlog čestog zaustavljanja vlakova. Koliko znam, stigao je odgovor od Infrastrukture Železnica Srbije da nema dovoljno ljudskog resursa koji bi kontrolirali vlakove«, kaže student Predrag Danilović. 
»Studiram u Beogradu i zbog ekonomičnosti često putujem vlakom, ali je put kući dug i naporan. U posljednje vrijeme nekoliko puta sam s prijateljima putovao vlastitim vozilom u Beograd. Dijelimo troškove putovanja, ali je i to skuplje nego vlak. Obnova pruge bila bi od velike važnosti, posebno za nas studente«, kaže Stefan Zečević.
»Na početku studiranja mi nije bio problem putovati vlakom. Karta je jeftina i duži put do kuće mi nije predstavljao problem. Međutim, poslije prve godine studiranja, kada sam imao više obveza zbog posla koji radim, dva i pol sata putovanja mi je postalo prezamorno. U Šid sada uglavnom dolazim autom, što je prilično skupo, pa zbog toga i ne dolazim često«, kaže student Milan Petrović.
Šiđanima nije problem samo putovanje u Beograd već i u Novi Sad, jer već pet godina ne prometuje linija Šid – Novi Sad. Prije nekoliko mjeseci omladinska organizacija Lokalni pokret Preporod zatražila je od poduzeća Srbijavoz da se vrati linija Šid – Novi Sad. 
»Dobili smo odgovor da se čeka nabava novih vlakova te da će se razmatrati naša inicijativa za ponovno uspostavljanje ove linije. Smatramo da je to važno prvenstveno zbog regionalnog povezivanja Srijemskog okruga s našim administrativnim centrom, jer mnogi naši sugrađani često putuju u Novi Sad na zdravstvene preglede i zbog školovanja. Iz medija smo saznali da će redovna linija vlaka na relaciji Šid – Novi Sad ponovno biti uspostavljena na ljeto«, kaže Danilović koji je predstavnik Lokalnog pokreta Preporod.

Obnova, ali u planu

U razdoblju od 2008. do 2010. godine obnovljena je i modernizirana dionica Batajnica – Stara Pazova – Golubinci. U Programu poslovanja poduzeća Infrastruktura Železnica Srbije za 2022. godinu navodi se da su od strane Fonda za zapadni Balkan osigurana bespovratna sredstva u iznosu od oko 400 milijuna eura za rekonstrukciju i moderniziranje pruge na dionici Golubinci – Šid i Inđija – Golubinci. U tijeku je izrada tehničke dokumentacije, a vlakovi na tim dionicama trebali bi razviti maksimalnu brzinu od 200 km/h. Pokrajinsko tajništvo za urbanizam i zaštitu životnog okoliša uradilo je Prostorni plan područja posebne namjene infrastrukturnog koridora željezničke pruge Beograd – Šid – granica Hrvatske, dionica Stara Pazova – Golubinci – Šid i pruge Inđija – Golubinci. Riječ je o dvokolosječnoj elektrificiranoj pruzi Beograd – Šid – granica Hrvatske čija dužina iznosi 120 km. Plan je da se na cijeloj dužini formira suvremena dvokolosječna pruga za mješoviti (putnički i teretni) promet i brzinu do 160 km/h. Također, planira se i izgradnja ili rekonstrukcija svih postojećih objekata (mostovi, propusti), kao i instalacija suvremene signalne i telekomunikacijske opreme. Planirana je i rekonstrukcija i prilagođavanje stanica, staničnih objekata i kolosijeka za predviđenu brzinu. Koncepcija tehničkog rješenja podrazumijeva ukupno osam stanica i četiri stajališta.
Na adresu poduzeća Infrastrukture Železnica Srbije poslali smo dopis s pitanjima kada je u planu ponovno uspostavljanje prometa vlakova iz Srbije, preko Hrvatske do Slovenije, te pitanje kada građani Srijema mogu očekivati početak obnove i modernizacije pruge od Stare Pazove do Šida. Međutim, do zaključenja ovog broja tjednika odgovor nismo dobili.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika