Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali odaziv birača

Vijeće srpske nacionalne manjine u Općini Mikleuš u Virovitičko-podravskoj županiji jedino je koje nije izabrano na nedjeljnim manjinskim, tj. izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama, prenijela je Hina.  
Ostalih 338 vijeća i 106 predstavnika su izabrani, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP), najavivši da će se drugi krug glasovanja za spomenuto vijeće održati 21. svibnja.  
U Općini Mikleuš u vijeće srpske manjine izabrana su samo četiri od minimalno potrebnih šest članova, objasnio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.
Na izbore u Općini Mikleuš je izašlo 14 (od ukupno 88 birača) koji su na listi od šest kandidata prvom i drugom na listi dali po šest glasova, trećem i četvrtom po jedan, a petom i šestom nijedan glas.
Birači su, očito, svakom kandidatu dali samo po jedan glas, jer vjerojatno nisu pročitali napomenu da mogu dati najmanje jedan, a najviše šest glasova. Ponašali su se kao na ostalim izborima na kojima se može dati samo jedan glas, naveo je Hojski.

Konstituiranje do 1. srpnja

Konstituirajuće sjednice izabranih vijeća trebale bi biti održane do 1. srpnja, odnosno 45 dana od objave konačnih rezultata izbora.
Sazivaju ih nadležni lokalni dužnosnici: župani, gradonačelnici i načelnici.
U ponedjeljak objavljeni izborni rezultati su privremeni i službeni, konačni će postati kad isteknu rokovi za zaštitu izbornog prava, odnosno rokovi za prigovore i rješenja po njima.
Podataka o odazivu na izbore na razini države još nema, za sada je poznato da je odaziv na razini gradova bio 9,25 posto, na razini županija 10,27, a na razini općina 18,7 posto.

Šarolikost odaziva

Pregled izbornih rezultata upućuje na šarolikost odaziva. Tako je, primjerice, na izbore za vijeće bošnjačke manjine na razini Zagrebačke županije izašlo 31,7 posto birača (151 od 476), a na izbore za vijeće srpske manjine samo 1,5 posto (48 od 3.213). Još slabiji odaziv zabilježen je kod izbora predstavnika srpske manjine u Gradu Zaprešiću, samo 0,97 posto. Od 310 birača, pripadnika srpske manjine, glasovalo ih je samo troje.
Na nedjeljnim manjinskim izborima pravo glasa imalo je oko 235 tisuća birača, pripadnika nacionalnih manjina koji su svoja vijeća i predstavnike birali u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina. Krapinsko-zagorska županija jedina je u kojoj izbori nisu održani, zbog izostanka pravovaljanih kandidatura.
Manjinska vijeća birana su u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.
Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici birali su svog predstavnika.
Manjinska vijeća i pripadnici biraju se radi unaprjeđivanja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu.
U općinska manjinska vijeća bira se do 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25.
Manjinska vijeća u nedjelju je biralo 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19. Na njima je bilo angažirano oko 6.000 osoba, procjenjuje se da će stajati 1,5 milijuna eura.
hina.hr

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay