Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slani pereci

Vrijeme je korizme i posta. Vrijeme kada kućanice možda češće nego inače prave raznorazna peciva i tijesta kako bi izbjegle ili smanjile kuhanje mesa i masne hrane. Da ne budu uvijek lakumići i kiflice, donosimo vam recept za slane perece koji mogu biti dobra ideja za ručak uz soparnu čorbu (o kojoj smo pisali prije nekoliko brojeva) ili kao užina/večera. Ako ih pospremite u kutiju, mogu ostati svježi i sutradan, ali ih je naravno, najbolje jesti dok su svježi. 
Za slane perece ima puno recepata, a mi smo odabrali onaj koji smo puno puta isprobali. Recept je stari, stoga u njega idu osnovni sastojci kojih ima i kojih je i nekada bilo u svakoj kući: brašno, mlijeko, kvasac, ulje, sol i šećer.
Ako želite napraviti skroz posnu varijantu, umjesto s mlijekom zamijesite tijesto s vodom, a umjesto suncokretovog koristite maslinovo ulje. 

Sastojci:

Tijesto: 
700 g mekog brašna
300 g oštrog brašna
1 kvasac
0.5 l mlijeka
1 dl ulja
3 žlice šećera
1 žlica soli

Premaz:
1 jaje 

Slani preljev:
3 žlice brašna
1 žlica soli

Priprema: 
Ugrijati mlijeko tako da bude mlako. U polovicu mlijeka izmrviti kvasac i sipati šećer. Sačekati 15-ak minuta da se kvasac digne. Za to vrijeme u veću posudu sipati brašno, ulje i sol te dodati mlijeko s kvascem i šećerom. Mijesiti i postupno dodavati preostalo mlijeko. Kada se tijesto zamijesi tako da se ne lijepi za ruke, ali da nije tvrdo prekriti ga i ostaviti na toplom sat vremena kako bi udvostručilo količinu. Kada tijesto naraste, podijeliti ga na jupke ovisno koje veličine želite praviti perece. Svaku jupku tanko rukama razvaljati i oblikovati u perece. U podmazani i pobrašnjavljeni pleh redati perece i ostaviti ih da se dignu još 10-ak min, dok se pećnica ne ugrije na 220 stupnjeva. Prije stavljanja u pećnicu perece premazati umućenim jajetom. Peći ih dok blago ne porumene, potom ih izvaditi i preliti slanim preljevom. Vratiti perece u rernu dok se ne ispeku.
Slani preljev napraviti tako da se brašno i sol pomiješa s malo hladne vode tako da nema grudvica. Smjesa treba biti gusta kao za palačinke.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika