Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Popravni u Turskoj

Golovima Matea Kovačića nogometna reprezentacija Hrvatske slavila je pobjedu na gostovanju u Turskoj (2:0) i praktično posve popravila neugodni kiks iz posljednje minute susreta protiv Walesa. Četiri boda iz dva uvodna kvalifikacijska susreta, oba protiv izravnih konkurenata za najviši plasman uz važnu pobjedu na gostovanju, postavili su Hrvatsku, uz Wales, na prvo mjesto tablice i izbornik Dalić može mirno čekati sljedeće susrete u skupini D.

Domaći kiks i gostujući remiks

Izjednačujućim golom Walesa u Splitu vatreni su prokockali već dobiveni susret u Poljudu i prosuli dva očekivana boda. Ali, ruku na srce, Hrvatska nije loše igrala tijekom cijeloga susreta samo je gol nije htio (propuštene izrazite gol prilike), pa ju je stigla klasična nogometna kazna (kad ne daš pogodak na koncu ga dobiješ). Ali unatoč maloj dozi rezerviranosti glede gostovanja u Bursi protiv solidne Turske (do ovog susreta tri pobjede u nizu) i blagim osjećajem strepnje, Zlatko Dalić se odlučio za par izmjena i postrojio najspremniju postavu za pobjednički boj. U startnu jedanaestorku uvrstio je dva nova bočna igrača (Stanišić i Barišić), dok je u vrh napada Kramariću pridružio Pašalića. I pogodio. Bek Bayerna je odigrao perfektno, baš kao i solidni bek Rangersa, dok je veznjak Atalante dva puta asistirao veznjaku Chelsea. Hrvatska je predvođena neumornim Modrićem i uvijek trkački raspoloženim Brozovićem potvrdila dominaciju na središnjici terena, ali je kompletni ostatak momčadi dao potpuni maksimum u obrani gola od strane izuzetno trkački raspoloženih turskih nogometaša. Imala je Hrvatska, objektivno gledano, i dosta sreće što nije primila pogodak u raljama »krokodilskog« stadiona u Bursi, no tu najveće zasluge pripadaju odličnom Livakoviću i njegovim fenomenalnim obranama. Sve u svemu, nakon šokantnog epiloga u Zagrebu, vatreni su pokazali karakter i veličinu momčadi koja je osvojila treće mjesto na nedavnom SP-u u Kataru. Uloga glavnog favorita u skupini D ponovno nije upitna, a vjerujemo kako će se Hrvatska na gostovanju »osvetiti« Walesu.

Rezime starta kvalifikacija

Uvijek je teško igrati u sljedećoj kampanji, kada se postigne zapaženi rezultat na velikom natjecanju, osobito u prilici kad dodatno dolazi i do određenih rotacija u momčadi. Izbornik Dalić, htio-ne htio, ima veliki broj kvalitetnih pojedinaca i jednostavno mora izabirati najbolje od najboljih ovisno od trenutka i protivnika. Nije to laka zadaća ako uzmemo u obzir kako je navijački korpus razmažen svjetskim medaljama i plasmanom u finale Lige nacija. Konkurencija je zbilja velika na boku (Juranović, Sosa, Stanišić, Barišić) i navalnom redu (Kramarić, Pašalić, Vlašić, Musa) jedino je srednji red Modrić – Kovačić – Brozović neprikosnoven (zasigurno jedan od najboljih na svijetu). Plus neupitna standardnost Perišića i Livakovića na golu. Hrvatska je turnus u ožujku odradila, može se reći, zadovoljavajuće i do sljedećih kvalifikacijskih susreta bit će lider tablice u skupini D.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika