Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Intuitivno putovanje

U posljednje vrijeme moja intuicija radi više nego ikad, ali djeluje prilično nejasno. Zapravo, upozorava me ili mi govori o nekim stvarima, ali bez objašnjenja.
No, da ne ispadnem kao neki nadrealni pripovjedač, prelazimo na područje putovanja, ali za odredište biramo intuitivan prijedlog. Ipak, dopustite mi da malo pojasnim. Neki dan sam se zapitala kuda bih putovala da sada moram ići na put, bez prepreka. A od svih destinacija na pamet mi je pala Kenija. Da se razumijemo, nisam baš maštala o Keniji, nikad. Tu ne računam želju da doživimo pravi safari, kakav smo znali gledati u emisijama National Geographica, jer nekako je to uvijek bio san koji nam se nikada neće dogoditi. Barem sam tako mislila kad sam bila mala i ne znam zašto, kad sada znam da se sve događa ako to stvarno želimo. Dakle, ako izuzmemo želju za odlaskom na safari, koji se dakle nudi ili u Tanzaniji ili u Keniji, nisam maštala o ovoj destinaciji. A sada me moja intuicija šalje u Keniju.

Zašto Kenija?

Pa, svakako na prvom mjestu upoznati velikih pet životinja uživo, doživjeti životinje u njihovom prirodnom okruženju, i da: uživati ​​u safariju. Što god mislili o ovome i bilo da vam se sviđa ili ne, jednostavno to morate učiniti prvo kada odete u Keniju. Jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova, ne samo u Keniji već i u cijeloj Africi, je Masai Mara koji se nalazi u jugozapadnom dijelu zemlje, u blizini grada Naroka. Na površini od 320 četvornih kilometara. Uz njega, tu je i Nacionalni park Aberdare koji mami zbog svojih gustih šuma i krajolika u koje je nemoguće kročiti džipom, a avanturu obilaska nastavljate pješice, što je puno zabavnije. A ima i smještaja u krošnjama drveća.
Naravno, tu je i Tsavo Est, najveći i najstariji nacionalni park.

Zeleni grad na Suncu

Najnaseljeniji i najveći grad istočne Afrike, s preko tri milijuna stanovnika, ujedno je i glavni grad Kenije. »Zeleni grad na suncu«, kako inače nazivaju Nairobi, danas je glavno kulturno i gospodarsko središte te jedno od glavnih odredišta za safari u Africi. Ravnice, šume, stijene i nisko raslinje koje okružuje grad pružaju jedinstven pogled na afričku prirodu, uz obilje divljih životinja i afričke kulture.
Kultura jednog naroda najbolje se uči u neposrednom kontaktu s ljudima, a nekako bez pravila najbolje je to činiti u manjim mjestima.
Selo Bomas nalazi se južno od Nairobija. U ovoj turističkoj atrakciji upoznat ćete lokalnu kulturu. Različite etničke skupine pokazat će vam plemenske običaje Kenije kroz nastupe, ples i pjevanje. Naravno, sudjelovanje u svemu je dobrodošlo i poželjno.
Kenija, kao jedna od turistički najposjećenijih zemalja Afrike, nalazi se u istočnom dijelu središnje Afrike. Na jugoistoku izlazi na Indijski ocean, a na krajnjem jugozapadu na drugo najveće slatkovodno jezero na svijetu Viktorijino jezero.
Ova izvrsna lokacija vodi nas uz samu obalu Indijskog oceana do drugog najvećeg grada i najvažnije luke Kenije, Mombase. Grad većim dijelom leži na istoimenom otoku, a s kopnom je povezan mostom. Ovo je vjerojatno najstarije naseljeno obalno mjesto na cijelom afričkom kontinentu.
Jedna od najvećih atrakcija Kenije je drugo najveće slatkovodno jezero na svijetu, Viktorijino jezero. Na ovom mjestu izvire najduža rijeka na svijetu – Nil. Nalazi se na tromeđi Kenije, Tanzanije i Ugande. Također sadrži fantastičan arhipelag s više od 80 otoka. A najbolja stvar je što oko jezera možete ići kanuima.
Imala bih razloga slijepo vjerovati intuiciji jer je moja unutarnja potreba, je li tako, u posljednje vrijeme, nekako se osamiti i okusiti ono pravo životno, svoje postojanje, prirodu u njenom pravom smislu i avanturu koja nas čini živima. Intuicija je rekla Kenija, a moja je da prihvatim, prije ili kasnije.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika