Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Može li poljoprivrednik u PDV-u u mirovinu?

O Marinu Gorjancu, poljoprivredniku iz Berega, pisali smo u rubrici Naši gospodarstvenici, kao o poljoprivredniku kojem je prvom u Srbiji odobren IPARD program za podna skladišta. O Marinu pišemo ponovo, ali sada je to priča o tome kako bez obzira na to što je napunio 65 godina i više od 40 godina staža ne može u mirovinu. Odbili su njegov zahtjev u Somboru, a onda ga potvrdili i u Novom Sadu. Problem je u tome što je njegovo poljoprivredno gospodarstvo u PDV-u.

Odlučno NE administracije u PIO Fondu

Godine starosti potrebne za odlazak u mirovinu, a prema zakonu to je 65 godina, Marin Gorjanac napunio je 10. rujna, prošle godine. 
»To je vrijeme kada u ratarstvu ima najviše posla, godina je bila znate i sami kakva, robe nema, pritisla dugovanja sa svih strana. I tako prođe rujan, prođe i listopad, i u studenome sam krenuo s prikupljanjem dokumentacije kako bih podnio zahtjev za mirovinu. Ukupno 12 dokumenata, uvjerenja i rješenja morao sam dostaviti, među njima i podatke o osobnoj zaradi, potvrdu evidentiranja u PDV, izvod registra obveznika PDV-a. Kada su 2012. godine vršili kontrolu, Porezna uprava utvrdila je da je iznos prihoda mog poljoprivrednog gospodarstva toliki da moram ući u sustav PDV-a. Dostavio sam svu dokumentaciju PIO Fondu, predao i čekao mirno rješenje«, priča Marin koji kada se zbroji rad u seoskoj zadruzi, osiguranje po osnovu registriranog poljoprivrednog gospodarstva i od 2013. godine kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva u sustavu PDV-a ima skoro 44 godine staža osiguranja.
Kako Rješenje o mirovini nije stizalo, Marin se osobno raspitivao u somborskoj Filijali Fonda PIO. »Pravnik koji me je primio odmah mi je rekao da će moj zahtjev za mirovinu biti odbijen. I još mi je pojasnio da u šifrarniku djelatnosti ne postoji poljoprivrednik u sustavu PDV-a«, kaže Marin. On pojašnjava da poljoprivrednici u sustavu PDV-a imaju PIB, ali nisu registrirani u Agenciji za privredne registre.
Ono što mu je rečeno usmeno, potvrđeno je i u Rješenju koje je stiglo na kućnu adresu početkom ove godine. Odbijen je njegov zahtjev za mirovinu, a to Rješenje potvrdila je i pokrajinska Filijala Fonda PIO kojoj se žalio.

Ni poljoprivrednik, ni poduzetnik

Rješenjem koje je Gorjancu stiglo iz Novog Sada, a u koji smo imali uvid, potvrđeno je Rješenje somborske Filijale Fonda PIO. Kako je navedeno u obrazloženju, budući da je u pitanju poljoprivrednik poduzetnik »ne može se utvrditi pravo na starosnu mirovinu s danom ispunjenja uvjeta kao običnom poljoprivredniku, ni kao poduzetniku« i još se navodi kako se pravo na mirovinu ostvaruje poslije prestanka osiguranja. U prijevodu to znači da bi Marin Gorjanac, da je »običan« poljoprivrednik nositelj registriranog poljoprivrednig gospodarstva, mogao otići u mirovinu bez toga da odjavljuje svoje gospodarstvo. Isti slučaj bio bi i da je Marin Gorjanac »običan« poduzetnik, jer bi u mirovinu mogao otići bez toga da odjavljuje svoju poduzetničku radnju ili je prenese na neku drugu osobu.
U međuvremenu Marin i dalje redovito plaća mirovinski i doprinos za zdravstveno osiguranje. Kaže, sve obveze su izmirene i ne postoji ni dinara duga. 
»Kada bih prestao plaćati obveze, čak i jedan dan da kasnim s plaćanjem, platio bih kaznu. Pooštreno je to od početka ove godine i čim se kasni s plaćanjem slijedi novčana kazna, a ako se kašnjenje ponovi slijedi blokada na šest mjeseci. Kako ja sad da kažem neću više plaćati, planiram otići u mirovinu«, pojašnjava Gorjanac paradoks svog slučaja i postavlja logično pitanje hoće li on ikada moći u mirovinu.
Marin Gorjanac nakon odbijanja zahtjeva za mirovinu ima mogućnost žalbe Upravnom sudu. Druga mogućnost je da izađe iz PDV-a i zahtjev za mirovinu podnese kao nositelj registriranog poljoprivrednog gospodarstva. U tom slučaju bez problema bi otišao u mirovinu bez obveze da, makar i na dan, odjavljuje svoje gospodarstvo.
U istoj situaciji kao ovaj bereški poljoprivrednik bit će i drugi poljoprivrednici u sustavu PDV-a kada steknu uvjet za mirovinu. Većina poljoprivrednika u sustavu PDV-a su mlađe generacije, ali i oni će jednog dana steći uvjet za mirovinu, te će, ukoliko se ovaj problem ne riješi, imati iste muke kao i Marin Gorjanac.
Je li bilo još ovakvih slučajeva i kako se mogu riješiti da poljoprivrednici ostvare pravo na mirovinu ako ispunjavaju uvjete, a da ne moraju gasiti gospodarstva koja su u sustavu PDV-a, pitali smo Republički fond za mirovinsko osiguranje, no do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika