Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skupilo se staro društvo

Maturanti Gimnazije Svetozar Marković, Politehničke škole i Medicinske škole iz Subotice, koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, sa svojim razrednicima i profesorima te maturanti drugih škola koji su osnovnoškolsko obrazovanje pohađali na hrvatskom jeziku boravili su od 24. do 26. ožujka na maturalnom putovanju u Mostaru, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Drugi put u Mostaru

Voditeljica i organizatorica puta bila je predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Stipančević, koja je istakla da najveće zasluge za ovu uspješnu ekskurziju imaju njihovi domaćini iz Mostara koji su je u najvećem dijelu i financirali.
»HNV drugu godinu organizira veliki maturalac na ovoj destinaciji. Ovdje se osjećamo već kao domaći, a svakako da su za to zaslužni naši, mogu slobodno reći, prijatelji i dobročinitelji iz Mostara koji su nas i ove godine ugostili te izdvojili sredstva za nas 33 iz Subotice. Svaka ekskurzija nosi sa sobom posebnu čar i naravno da je svaka generacija priča za sebe. Imamo divne učenike, lijepo odgojene, a najveći dojam svaki puta mi ostavi međusobno druženje, sklapanje novih prijateljstva i svakako zajedništvo. Oni su jedna generacija i gdje god ih životni put odvede nadam se da će se sjetiti ovih divnih zajedničkih trenutaka, a meni je drago da smo mi, kao krovna institucija, dio njih«, izjavila je Stipančević.
Maturanti su posjetili znamenitosti Mostara, među ostalim, vrelo rijeke Bune, Stari most i Gimnaziju Mostar, a obišli su i crkvu sv. Jakova u Međugorju te na povratku sarajevsku Baščaršiju.

Ekskurzija za pamćenje 

Dojmovi maturanata su više nego pozitivni. Ističu kako im je ovo bilo putovanje za pamćenje zbog dobroga društva, organizacije ali i atraktivnih lokaliteta koje su obišli.
Na Nikolu Vujića, učenika četvrtog razreda Gimnazije, najveći dojam ostavio je izvor rijeke Bune, a cijelo putovanje ocjenjuje kao izvrsno. 
»Bilo nam je jako dobro, sve mi se svidjelo, ali bih izdvojio izvor rijeke Bune. Prvi put sam vidio takvo nešto. Nevjerojatno mi je da iz stijene izbija tolika količina vode. Priroda je ondje fenomenalna. U Mostaru sam već bio, ali sviđa mi se i taj grad. Smještaj u studentskom domu je bio jako dobar, rekao bih bolji nego u hotelu. Najmanje mi se svidjelo Sarajevo«, kaže maturant Gimnazije. 
Učenica Medicinske škole Rahela Šteković ističe kako je ovo bilo putovanje za pamćenje i da joj je posebno drago što je cijela generacija išla skupa, tako da su se obnovila neka prijateljstva s malog maturalca, prije četiri godine, kada su također bili zajedno na ekskurziji. 
»Društvo s kojim sam bila na malom maturalcu opet sam vidjela na ovom velikom maturalcu i to mi je baš drago. Iako nismo svi bili na malom maturalcu jer nisu svi išli u hrvatske odjele i u osnovnoj školi, većina jeste, tako da smo obnovili neka stara poznanstva i baš nam je bilo lijepo. Sva mjesta koja smo obišli su divna, a posebno mi se svidjelo što nas je vodila Nataša jer se jako trudila da nam na što zanimljiviji način priča o lokalitetima koje smo posjećivali. Bila je ovo ekskurzija za pamćenje«, svjedoči Šteković. 
Maturant Politehničke škole Dario Vojnić Hajduk na ekskurziju ima samo jednu zamjerku – kaže, bilo bi bolje da je trajala duže. 
»Maturalac nam je bio jako dobar. Sve mi se svidjelo, od društva, znamenitosti koje smo obišli, smještaja, hrane... Možda bih izdvojio Mostar kao nešto što mi je ostavilo najveći dojam. Jako mi se svidio grad i rado bih se vratio ondje. Nisam nikada bio na toj strani, pa mi je možda zbog toga bilo tako sve interesantno. Jedino što bih promijenio u ovoj ekskurziji je broj dana koji smo bili, volio bih da je trajala duže«, priča Vojnić Hajduk. 
I ove godine učenici su boravili u Studentskom domu Dompes u Mostaru za što je najveći dio sredstva osigurala Hrvatska demokratska zajednica BiH, kao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, zahvaljujući suradnji predsjednika Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marina Piukovića i predsjednika Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončara.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika