Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za obljetnicu nova ploča i Dan Zavoda

Prije petnaest godina, 29. ožujka 2008. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji, kao suosnivač, potvrdilo je odluku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (od 10. ožujka 2008.) o osnutku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Tako je odlukom oba suosnivača osnovana prva profesionalna ustanova u području kulture hrvatske zajednice u Srbiji, koja se financira iz proračuna AP Vojvodine. Od ove godine će ovaj dan biti obilježavan kao Dan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a tim je povodom postavljena nova ploča s nazivom ove institucije i svečano otkrivena uz nazočnost predstavnika osnivača, hrvatskih profesionalnih institucija te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.
Vršiteljica dužnosti ravnateljice Katarina Čeliković rekla je kako ovim danom počinju pripreme za obilježavanje petnaest godina aktivnog djelovanja i rada ove ustanove koje je započelo, nakon osnivanja i ustrojavanja institucije, 1. siječnja 2009. I kako su započeli razgovori s drugih četiri nacinalnomanjinskih zavoda o zajedničkom obilježavanju petnaest godina rada sljedeće godine.
»Osjećam Zavod kao epicentar kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji, a to znači da je to Centar u kojemu, oko kojega i s kojim se okreću brojne aktivnosti i manifestacije«, rekla je te se zahvalila Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini i njegovom aktualnom predsjedniku Tomislavu Žigmanovu koji je i sam sudjelovao u osnivanju i radu ustanove.
U ime pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragane Milošević njezin zamjenik Goran Kaurić je pozdravio nazočne i rekao kako se ponosi što je 2008. bio dio pokrajinske skupštine kada je usvojena povijesna odluka o osnivanju pet zavoda. Poručio je kako se u radu trebaju »kao zajednica i kao institucije koje predstavljaju sve Hrvate u Srbiji snažnije, jače i smjelije obraćati Pokrajinskoj vladi sa svojim zahtjevima jer potrebe su velike«. Rekao je kako je produkcija hrvatske tri institucije velika i da su zbog toga potrebni i bolji uvjeti rada te da će i on osobno raditi na tome u Pokrajini.
Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić, koja je čestitala obljetnicu i rekla kako je HNV ponosan na »vrlo uspješno, ustrajno i temeljno djelovanje Zavoda na očuvanju i razvijanju kulture Hrvata na ovim prostorima« i da će se i dalje truditi da budu podrška u tome.  
Tajnik ZKVH-a Josip Bako podsjetio je na potporu Hrvatske u radu Zavoda, a konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina prenio je pozdrave veleposlanika Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića i generalnog konzula u Subotici Velimira Pleše te je poručio kako je najvažnije biti vidljiv. 
»Morate biti vidljiviji, a Hrvatska će i dalje podupirati vaš rad i nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti u novim prostorima za koje se nadam da su još malo pa gotovi.«
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i donedavni ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, čestitajući obljetnicu podsjetio je kako je Zavod po odluci osnivača »osnovan radi očuvanja, unaprjeđenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, a temeljna je programska misija sadržana u radu na znanstvenim, stručnim, razvojnim i primijenjenim istraživanjima u području kulture vojvođanskih Hrvata, zatim menadžmentu i edukaciji u kulturi te u poticanju, organiziranju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske zajednice u Vojvodini«. 
Poručio je kako je od osnutka Zavod tako određenu programsku platformu od strane osnivača uspješno ostvarivao, a i danas je s velikim uspjesima nastavio ostvarivati »pronašavši uravnotežen odnos kako prema istraživanju i prezentaciji bogate kulturne i uopće povijesne baštine, tako i prema produkciji i podršci onome dijelu koji postoji u sadašnjosti u obliku kulturnog i umjetničkog stvaralaštva unutar hrvatskih udruga, ali i među pojedinacima u području kulture.
J. D.

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay