Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskoro novi natječaj za prekograničnu suradnju

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske uskoro će objaviti novi natječaj za Program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a u odnosu na prošlu godinu sredstva će biti uvećana i na raspolaganju će biti 525.000 eura.
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva sve hrvatske institucije i organizacije, župe, udruge da uspostave kontakt s mogućim partnerima iz Hrvatske i pripreme se za novi natječaj. 
»Iskazujemo i ovom prigodom zadovoljstvo pozitivnim ishodom Programa koji je realiziran prošle godine. U međuvremenu smo djelovali i na jačanju kapaciteta DSHV-a kako bismo se uspješno pripremili za drugi poziv u okviru ovoga programa. U tom smislu DSHV, ključni zagovaratelj suradnje dvije države, ostaje na raspolaganju Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kada je u pitanju najavljeni novi poziv s uvećanim fondom koji iznosi 525.000 eura«, navodi se u priopćenju DSHV-a.
Kako se dalje navodi, ciljevi Programa koji je realiziran prošle godine postavljeni su tako da obuhvaćaju većinu područja u kojima dionicima iz Srbije financijske intervencije nije moguće osigurati na drugi način i iz drugih izvora. Na isti način su dionici odabirali i projektne aktivnosti. 
»Na političkoj razini Program je osigurao i potaknuo umrežavanje dionika u dvije države, i to onih koji djeluju u pograničnom područjima, te jačanje međusobne suradnje i razumijevanja. Na institucionalnoj razini, vrlo smo u DSHV-u zadovoljni pozitivnim očitovanjima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i njihovom fleksibilnošću tijekom provedbe programa, a napose efektnim financijskim menadžmentom tijekom perioda implementacije. Na regionalnoj i lokalnoj razini strateška potpora čelnika dvaju županija bila je ključna, ne manje od potpore načelnika općina. Prijašnja suradnja i njezini dobri rezultati bili su od ključnog značaja za nas. Institucije hrvatske zajednice u Srbiji, hrvatske udruge (mahom one iz područja njegovanja kulture) i Katolička crkva i njezine sastavnice na razini biskupija, župa i redovničkih zajednica pokazali su također značajan interes, ozbiljnost pri implementaciji projekata i, napose, financijskog upravljanja, uz vrlo značajne intervencije od strane HNV-a«, navodi se u priopćenju DSHV-a i dodaje da je Program bio dobar uvod u predstojeći prvi poziv u okviru EU Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2020-2027., ali je za potpuno sudjelovanje i šire pozitivne ishode potrebna značajnija prilagodba politika regionalne suradnje od strane Srbije, napose glede državnoga sufinanciranja projekata.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika