Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

DSHV: Ekološki problem 
u Vajskoj, potrebno 
sustavno rješavanje

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je nekoliko obavijesti o ugrožavanju okoliša i zdravlja stanovnika Vajske (i okolnih sela Općine Bač). Najveći izazov koji se tiče zaštite okoliša ovoga kraja je višegodišnje, pa i višedesetljetno nekontrolirano spaljivanje guma, plastike i drugog otpada kako bi se iz njih ovim putem izdvojio metal (najčešće bakar) i prodao kao sekundarna sirovina. 
»Po svjedočenju naših članova iz Vajske, ali i brojnih drugih stanovnika ovoga sela, spaljivanje se događa na više mjesta u ataru, dim je iznimno gust i iritirajuće neugodan, ostaje dugo vremena i gotovo onemogućuje disanje i uobičajen život. Vajštanci se opravdano boje za svoje zdravlje, istovremeno naglašavajući da se ovakvim aktivnostima dovodi u pitanje i imovina i poljoprivredne kulture. Dokaz toga su česte intervencije vatrogasaca. Ipak, praksa se uporno ponavlja. Time se, osim okoliša u selu, degradira i priroda, vode i cijeli ekosustav Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav u kojem se ovo područje nalazi«, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predsjednik Mjesnog odbora DSHV-a u Vajskoj Dario Bošnjak.
DSHV ukazuje da je potrebno da se rješenju ovoga problema priđe sustavno i da se trajno eliminira ekološka opasnost, a istovremeno omogući stanovnicima Vajske koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina da svoj posao nastave obavljati.
»Rješenje za to su strojevi koji mehanički odvajaju metal od materijala kojim je obložen, dakle bez termičkog obrađivanja – sigurno i neškodljivo. Ukazujemo da je, budući da je riječ o dobrobiti zajednice, koja se uz to nalazi u pograničnom području, moguće takav stroj nabaviti i uz pomoć sredstava Europske unije (pretpristupni fondovi), te uvesti princip dobre prakse edukacijom korisnika ovakvih strojeva«, dodaje se.
DSHV naglašava da se zanemarivanjem ovog velikog problema, ali i inzistiranjem za kažnjavanjem bez trajnoga rješenja, mogu pogoršati međunacionalni odnosi u Vajskoj, te zbog toga poziva sve aktere – stanovnike Vajske, lokalnu samoupravu, policiju i vatrogasne službe na dogovor i žurno rješenje ovog problema.


Tribina DSHV-a 
u Novom Slankamenu

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini organizirao je u ponedeljak, 27. ožujka, u Novom Slankamenu, tribinu o poljoprivrednim poticajima Pokrajinske vlade, u kontekstu nastavka »proljetnog karavana« razgovora i susreta vodstva stranke sa svojim glasačima i ostalim članovima hrvatske zajednice u mjestima diljem Vojvodine.
Tribina, na kojoj su sudionici bili iz Slankamena te ostalih mjesta, općina Inđija i Stara Pazova održana je  u prostorijama Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Stjepan Radić, a otvorio ju je predjednik Mladeži stranke Marin Piuković.
Zastupnik DSHV-a u Skupštini Srbije Mirko Ostrogonac govorio je o položaju i prilikama koje su Hrvati u Srbiji dobili na proteklim izborima, posebice izborom predsjednika stranke Tomislava Žigmanova na mjesto ministra, te dobijanjem jednog narodnog zastupnika. Pojasnio je i sam rad Skupštine, kao i mogućnosti izlaganja pojedinih pitanja od značaja za Hrvate u njoj.
U drugom dijelu tribine pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Petreš govorio je o aktualnim natječajima koje provodi Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu. 
M. A. K.


Budimo solidarni 
s onima u potrebi 

Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-Fond, ponukana dosadašnjim uspjelim akcijama prikupljanja donacija za potrebite hrvatske zajednice u Srbiji, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini organizira novu akciju s ciljem da najveći kršćanski blagdan Uskrs učini radosnijim obiteljima u potrebi.
S nadom da će se i ovaj put pokazati osjećaj solidarnosti, kao i prethodnih nekoliko puta, Fondacija Cro-Fond poziva pravne i fizičke osobe, koje su u mogućnosti i žele pomoći, da svoju donaciju uplate na račun broj: 325-9500700045918-84 kod OTP banke, s naznakom »Donacija za socijalni program« do 9. travnja 2023. godine. Ostali podaci za uplatu su: Fondacija Cro-Fond, Preradovićeva 11, Subotica.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika