Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lice i naličje

Lice: Ova zemlja mogla bi prehraniti pol Europe.
Naličje: U to nisu vjerovali ni oni koji su to prije nekoliko desetljeća izgovarali. Demantiraju ih i surove brojke. Stočarska proizvodnja opada iz godine u godinu. Broj bikova u tovu u Vojvodini sveo se na 63.000, a muznih krava na 97.000 grla.
Lice: Proizvodnja mlijeka mora se uzdignuti na razinu farmske proizvodnje, s većim brojem grla i  proizvodnjom mlijeka ekstra kvalitete, koje će prema toj kvaliteti biti i (dobro) plaćeno. Bila je to politika države od prije dvadesetak godina.
Naličje: Izgledalo je idealno, ali završilo se gašenjem mnogih farmi, a nesuđeni farmeri okrenuli su se ugostiteljstvu ili nekim drugim profitabilnijim poslovima. O malim proizvođačima, s nekoliko krava, izlišno je i govoriti.
Lice: Proizvodnja kravljeg mlijeka u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje sudjeluje sa 6,3 posto, što ovu proizvodnju čini jednom od najvrjednijih u domaćoj poljoprivredi.
Naličje: Mljekarstvo je sektor u kome nema rasta proizvodnje (podatci su to Gospodarske komore Srbije), godinama nema novih farmi, a postojeće farme se intenzivno gase. Od značajnog izvoza mlijeka došli smo do toga da su rafovi u dućanima puni mlijeka poljskih proizvođača, a ukoliko se dobro ne zagledate u deklaraciju na proizvodu može vam se dogoditi da u vašoj košarici završi sir od mlijeka u prahu.
Lice: Za mliječno govedarstvo izdvajaju se značajni poticaji, koji su ove godine i povećani.
Naličje: »Očigledno je da ovaj tržišni lanac u Srbiji ne funkcionira kako bi trebalo. Ima najviše poticaja, ali ima najlošije rezultate, što očigledno ukazuje da mjere ili ne targetiraju prave probleme ili se rješavaju na pogrešan način«, citat je iz materijala Gospodarske komore Srbije.
Lice: Poljoprivrednici mogu biti u sustavu PDV-a, a ako im je godišnji promet veći od osam milijuna dinara i moraju. Poljoprivrednici koji su u PDV-u imaju pravo na odbitak poreza kod nabave novih strojeva i druge opreme.
Naličje: Poljoprivrednici koji su u PDV-u, ako hoće u mirovinu ne mogu to učiniti dok ne izađu iz PDV-a. Da su »obični« poljoprivrednici ili vlasnici primjerice kozmetičkog saluna (nijedan posao ne potcjenjujem) u mirovinu bi mogli otići bez problema i ostati nositelji poljoprivredog gospodarstva ili poduzetničke radnje. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika