Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čekaju se bolja vremena

Od 19 naseljenih mjesta Općine Šid, četiri su pretežno naseljena Hrvatima. To su Sot, Batrovci, Vašica i Ljuba. U sva četiri spomenuta sela postoje škole, pošte, trgovine, a u samo nekima od njih domovi kulture koji se mogu koristiti. Škole za prva četiri razreda rade u Sotu, Batrovcima i Ljubi, dok se u Vašici nalazi  podružnica matične škole Vuk Karadžić Adaševci, koju osim djece iz Vašice, pohađaju i djeca do osmog razreda iz Ilinaca i Batrovaca. Dom kulture postoji u Batrovcima i Ljubi. U Sotu postoji ruinirani objekt nekadašnjeg doma kulture, ali trenutno nema financijskih uvjeta za izgradnju novog. Za okupljanje mještana koriste prostor lovačkog društva i župne dvorane Kata. U Vašici, usprkos želji i potrebi, nemaju prostora u društvenom vlasništvu gdje bi ga izgradili.  

Volja postoji, ali nema mjesta

Vašica danas ima oko 1.400 stanovnika. Osnovna škola u selu izgrađena je 1754. godine. Prije nekoliko godina  renovirana je i nju pohađaju djeca iz Vašice, te djeca iz Ilinaca i Batrovaca, njih oko 150. Selo ima ambulantu, Nogometni klub Napredak koji okuplja strijelce i lovce u lovačkom udruženju Fazan, udrugu žena i Književni klub Blagoje Jastrebić. Također, u selu postoji pekara i trgovine, poljoprivredna ljekarna. Prije nekoliko godina Mjesna zajednica Vašica je uz podršku lokalne samouprave Šid izgradila pješačko-biciklističku stazu između ovog naseljenog mjesta i Šida u cilju povećane sigurnosti prometa. Problem je što nemaju prostor u kom bi se okupljala omladina.
»Potreban nam je neki prostor, ali nemamo gdje izgraditi objekt. Planirali smo izgraditi zgradu Doma kulture na mjestu nekadašnje zadruge u centru sela. Ta zgrada je stara i u fazi je rušenja, ali je trenutno država u sudskom sporu s nasljednicima i nemoćni smo bilo što učiniti. Ideja nam je bila urediti i prostor za djecu, gdje bismo održavali razne radionice za njih i roditelje, ali nažalost nemamo više nijedan objekt u javnom i državnom vlasništvu. Budući da imamo aktivnu udrugu žena, uspjeli smo im osigurati prostor u školskom stanu u kojem rade. Čekat ćemo završetak sudskog spora i nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti izgraditi dom za mlade«, ističe predsjednica Mjesne zajednice Vašica Vesna Brdar.
Župna dvorana zamjenjuje Dom kulture

U Sotu postoji škola za učenike do četvrtog razreda, pošta, trgovinski i ugostiteljski objekti, mesnica, sportski tereni i sportska dvorana u osnovnoj školi. Nekadašnji Dom kulture je ruiniran i nije za veća okupljanja, a mještani sela za druženje i kulturne događaje koriste dvoranu Lovačkog doma.
»Da bi se obnovio Dom kulture potrebna su velika ulaganja i velika financijska sredstva. Inicijativa je postojala, ali budući da su sredstva Mjesne zajednice mala, odustali smo od te namjere i čekamo neka bolja vremena. Isplativije nam je da postojeći Dom kulture srušimo i da izgradimo novi, ali za to treba čekati da se stvore uvjeti. Koristimo Lovački dom i dvoranu u školi za okupljanje mještana do 30 osoba. Budući da imamo dobru suradnju s mjesnim župnikom Bošnjakovićem, za veća okupljanja, slavlja, svadbe, krštenja, možemo koristiti dvoranu Kata koja je izgrađena u župnom dvorištu i ona nam je od velikog značaja«, kaže predsjednik Mjesne zajednice Sot Nemanja Ursuz.
Batrovci se nalaze u zapadnom dijelu šidske općine, na obali rijeke Bosut. Kada je riječ o društvenom životu, u centru sela smješten je Dom kulture i osnovna škola koju djeca pohađaju do četvrtog razreda. 
»U selu imamo Dom kulture, trgovinu, lokalnu kavanu i trgovinu. Dom kulture je u dobrom stanju. Imamo grijanje, vodu i kuhinju. Koristimo ga za razne vrste proslava i druženja, a tu se okupljaju i članice udruženja žena koje u tom prostoru organiziraju druženja i predstavljaju svoje rukotvorine. Također, tu se okupljaju i mladi, igraju stolni tenis, kartaju se, slušaju glazbu i druže se. Imamo dobre uvjete, iako bismo mogli učiniti neke stvari na poboljšanju uvjeta, ali moramo čekati bolja vremena«, ističe predsjednica MZ Batrovci Violeta Colner.
Prije nekoliko godina je u ovom mjestu, u crkvenom dvorištu na mjestu stare oronule zgrade, izgrađen novi pastoralni centar, prvenstveno za potrebe mladih, vjeronauka, sate folklora i pjevanja, ali i za potrebe starijih župljana. Staru oronulu zgradu porušili su u dobrovoljnoj akciji mještani, a od istog materijala izgrađena je nova dvorana gdje se danas okupljaju mladi i stariji te gdje se održavaju duhovne obnove.

Najveći problem cestovna infrastruktura

Ljuba se nalazi uz samu granicu s Hrvatskom. Djeca imaju vrtić i četverogodišnju školu. Postojeći Dom kulture zadovoljava potrebe za različite kulturne manifestacije. Na katu doma smješteni su mjesni ured i prostorije kulturno-umjetničkih društava. Dvorana Doma kulture često se koristi za organiziranje kulturnih događaja, igranki i drugih svečanosti. Selo ima ambulantu i trgovinu. Blagodati prirodnih ljepota u okolici ovom fruškogorskom mjestu daju posebnu čar, a najveći problem je cestovna infrastruktura. Zbog čestog prometa vozila i teretnjaka kroz selo (zbog blizine graničnog prijelaza), dionice ceste su u vrlo lošem stanju, a mještani priželjkuju rekonstrukciju ceste Ljuba – Sot i rekonstrukciju ceste u samom selu.
Što se tiče cestovne infrastrukture u Vašici, ona je puno bolja. Prije nekoliko godina Mjesna zajednica Vašica je uz podršku lokalne samouprave Šid izgradila pješačko-biciklističku stazu između ovog mjesta i Šida u cilju povećane sigurnosti prometa. Blizina graničnog prijelaza lokalnom stanovništvu u Batrovcima nije od koristi, a njegovu blizinu najviše osjete u sezoni kada je promet veći kroz selo, što se da primijetiti i po udarnim rupama na cesti koje se često moraju popravljati.
Sva četiri mjesta imaju vodovod. Prije tri godine završena je izgradnja vodovodne mreže u Sotu, Privinoj Glavi, Bikić Dolu, Ljubi i Molovinu, mjestima gdje su kućanstva do tada za vodoopskrbu koristila vodu s vlastitih bunara i izvora.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika