Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova muka za poljoprivrednike

E-Agrar predstavlja novi poljoprivredni informacijski sustav u okviru eUprave koji se uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa i promjene podataka u Registru poljoprivrednih gospodarstava, kao i bržeg odobravanja poticaja i isplata. Tijekom 2023. godine planira se uspostavljanje sistema e-Agrar, koji uz izmjene načina prijema zahtjeva koji se odnosi na elektroničko podnošenje treba dodatno ubrzati obradu zahtjeva, stvarajući uvjete da se svi predmeti koji se prime tijekom godine u istoj i isplate.
E-Agrar je prvi veliki korak ka stvaranju integriranog administrativnog i kontrolnog sistema državnih poljoprivrednih poticaja, odnosno sistema za implementaciju i kontrolu direktnih plaćanja i subvencija u okviru mjera ruralnog razvoja.

Cilj: digitalno vođenje poslova poljoprivrednika

Ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je kako je cilj uvođenja e-Agrara da 450.000 poljoprivrednih gospodarstava prijeđe na digitalno vođenje posla.
»Ako pričamo o poljoprivrednim proizvođačima kojima je ovo namijenjeno, prije svega, njih ćemo poštedjeti šetanja po šalterima. Oni danas trebaju dati 89 podataka, mnogi od tih podataka se ponavljaju na nekih osam-devet obrazaca da bi uopće konkurirali za bilo koje poticaje. Toga više neće biti. Oni će sada moći onlajn pristupiti svom nalogu, odnosno sve vezano za poticaje, za praćenje stanja, za izmjene stanja svog poljoprivrednog gospodarstva moći će uraditi onlajn«, rekla je nedavno Tanasković gostujući na RTS-u.
O ovom novom poljoprivrednom informacijskom sistemu razgovarali smo s direktorom Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Subotica Damirom Vargom.
»Do sada se registracija poljoprivrednih gospodarstava obavljala u Upravi za trezor, a tamo su se podnosili i zahtjevi za poticaje u poljoprivredi. Za pristup platformi e-Agrar nepohodno je da poljoprivredni proizvođači imaju eID elektronički identitet. Pvi korak podrazumijeva prijavu koja se vrši na eUprava portalu. Znači, sada poljoprivredni proizvođači koji posjeduju tzv. pametne telefone, trebaju u poštama širom Srbije ili u filijali Trezora ili u poljoprivrednim stručnim službama uzeti parametre za svoj eID broj, elektronički identitet, što predstavlja prvi korak za pristup platformi e-Agrar. Poslije toga se na telefon instalira aplikacija Consent ID. Prilikom prvog pokretanja aplikacije unosi se šifra koja je dobijena u pošti, kao i šestoznamenkasti PIN s kojim će korisnik ubuduće otključavati aplikaciju. Na portalu eID unošenjem e-mail adrese i pritiskom na dugme ‘Prijavite se’ na telefonu se poslije nekoliko sekundi aktivira aplikacija Consent ID. Korisnik unosi PIN, a zatim odobrava prijavu na eID. Poslije nekoliko sekundi na računalu se registrira odobrenje i korisnik može nastaviti s radom. Oni poljoprivrednici koji ne posjeduju tzv. pametne mobilne telefone trebaju u MUP-u izvaditi kvalificirani elektronički certifikat, koji u elektroničkoj razmjeni podataka zamjenjuje potpis neke osobe«, kaže Damir Varga i navodi da će poljoprivredni proizvođači na platformi e-Agrar moći aplicirati za sve mjere subvencija i da će tim putem oni moći pratiti status svog predmeta.
Očekuje se da platforma e-Agrar u punoj mjeri profunkcionira u ožujku, a sada je razdoblje kada se poljoprivredni proizvođači trebaju registrirati. Damir Varga kaže kako starija poljoprivredna gospodarstva vjerojatno poznaju neke mlađe osobe koje im mogu pomoći prilikom uspostave ovakvog novog načina poslovanja, a poljoprivredni proizvođači mogu doći zbog pomoći i u Poljoprivrednu savjetodavnu i stručnu službu Subotica.
»Sistem e-Agrar je usklađivanje s europskim zakonodavstvom u području poljoprivrede i zaštite životnog okoliša. Prednost uvođenja ovog sistema za državu je što će ona moći u realnom vremenu vidjeti koliko poljoprivrednih proizvođača podnosi zahtjeve i za koje poticaje i tako će lakše moći raspoređivati proračun, kreirati mjere agrarne politike, a samim tim i plaćanje«, kaže Damir Varga i navodi kako će e-Agrar omogućiti online registraciju poljoprivrednih gospodarstava, pristup i upravljanje podacima o svom poljoprivrednom gospodarstvu preko portala na dnevnoj razini od strane poljoprivrednika, online podnošenje zahtjeva za upis, izmjene i brisanje podataka iz Registra poljoprivrednih gospodarstava i zahtjeva za poticaje u poljoprivredi, uštedu vremena kod obrade zahtjeva uslijed vođenja automatske provjere formalnih uvjeta zahtjeva, kao i elektroničke obrade zahtjeva, brže odobravanje zahtjeva, bržu isplatu, ukidanje potrebe za tiskanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije.

Problem za staračka domaćinstva

Daniel Kovačić, mlađi poljoprivrednik iz Đurđina, kaže da bi e-Agrar trebao olakšati poljoprivrednicima proces od registracije gospodarstva, pa do isplaćivanja poticaja i ostvarivanja raznih prava, ali i da postoje problemi.
»To bi bilo sve u redu da država kontinuirano izvršava svoje obveze prema korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, i bilo bi dobro da sa svakim novim ministrom poljoprivrede nemamo neka nova pravila. Ono što je trenutni problem jest da aktualna ministrica Tanasković ne želi nikakav kontinuitet s prethodnim ministarstvom poljoprivrede koje je vodio Branislav Nedimović i sve te zaostale poticaje koji stoje neisplaćeni ona ih planira isplatiti tek u malom dijelu. Kompletna agrarna politika ne zastupa interese malih proizvođača nego onih velikih. Ono što se odnosi na e-Agrar i uvođenje ovih novina jest vrlo problematično iz razloga što bi korisnici te platforme trebali biti uglavnom stariji ljudi. Ne znam kada je u ovoj državi postalo obvezno imati smart telefon, preko kojega se može uzeti ta aplikacija za e-Agrar. Zašto bi građanin ove zemlje koji ima, primjerice, 70 godina, morao imati smart telefon? Sistem je napravljen da bude prilično kompliciran i time se otežava život poljoprivrednicima da bi dobar dio njih odustao u samom startu od apliciranja na natječajima za subvencije poljoprivrednicima da bi se na proračunu za poljoprivredu ušparalo. Nemam, naravno, ništa protiv uvođenja novih tehnologija i u živote poljoprivrednika, vidimo svi da je ekspanzija kupovine novih poljoprivrednih strojeva napredovala u odnosu na nekadašnje traktore i kombajne, zaživjelo je to po selima i ljudi koriste nove tehnologije, ali nisu svi spremni na takve korake, pa ni za novi poljoprivredni informacijski sistem e-Agrar«, kaže Kovačić.
Ivan Paštrović, stariji poljoprivrednik iz Sombora, kaže kako je uvođenje e-Agrara dobro, ali da treba vremena poljoprivrednicima da se prilagode.
»Većina je staračkih domaćinstava u cijeloj Srbiji, a za tri mjeseca se moraju preuzeti aplikacije kako bi se mogli ulogovati. Meni je preko šezdeset godina, dugo se bavim poljoprivredom, ali meni sve to nije jednostavno u svezi e-Agrara. Ne razumijem se toliko u tzv. pametne telefone. Znači, trebala bi neka obuka, edukacija kako bi se starijim poljoprivrednim proizvođačima objasnio postupak. Mislim da se poticaji neće brže isplaćivati, samo što neće biti papirologije. Bit će ovo problem za staračka domaćinstva, kako oni mogu znati instalirati tu aplikaciju, a natječaji se moraju pratiti, mora se na vrijeme aplicirati. Neki imaju unuke, mlađe u obitelji, ali mnogi mladi su otišli s gospodarstava. Mislim da oko trideset posto poljoprivrednika u državi nakon uvođenja e-Agrara neće dobivati poticaje zbog nemogućnosti snalaženja u digitalnom vođenju posla. Srećom, mi imamo mladog susjeda da nam pomogne«, kaže Paštrović.
Kako bi ostvarili svoj elektronički identitet (registracija naloga za izdavanje parametara) poljoprivrednici moraju ispuniti sljedeće preduvjete: isključivo osobno se pojavljuju po svoj elektronički identitet; da posjeduju validne biometrijske dokumente (osobna iskaznica ili putovnica) izdana od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije; da su navršili 16 godina života; posjeduju svoju e-mail adresu i telefone s operativnim sistemom Android ili iOS ili tablet uređaje.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika