Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveći sportski događaj 2022.

Svjetsko prvenstvo u nogometu, nazivano i Mundijal, koje je nedavno završeno u Kataru, svakako je bio najveći sportski događaj ove godine na izmaku. Često sam govorio, malo iz šale ali i na osnovu vlastitog iskustva, da se naši muškarci (bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadali) »razumiju« u tri stvari: nogomet, politiku i arhitekturu. Mundijal je održan u maloj, ali izuzetno bogatoj zemlji, u Kataru koji je bio britanska kolonija sve do 1971. kada je postao samostalni emirat. Tada je imao 130 tisuća stanovnika, današnjih dana (procjena) oko 3 milijuna. Katar je zapravo jedan poluotok u Perzijskom zaljevu, izuzetno bogat naftom i zemnim plinom. Minulo SP u nogometu blistavi je dokaz kako nogomet više nije samo jedna timska igra s loptom nego je i ogroman biznis (kao i košarka, hokej na ledu itd.). Organizacija jednog ovako velikog svjetskog događaja u principu je i dobar prihod za državu u kojoj se održava. Zato ni ne čudi što je Svjetska nogometna federacija (FIFA koja također živi od novaca) prije osam godina prihvatila ponudu Katara da se u toj državi održi najviše cijenjeno Svjetsko prvenstvo u nogometu. Mnogi novinari i komentatori su se, kada je ova vijest objavljena, čudili zašto je baš Katar odabran (mali broj stanovnika, stroga muslimanska zemlja itd.). Već onda se govorkalo da je tadašnji predsjednik FIFE podmićen. Danas, sada već bivši predsjednik ove organizacije izjavio je kako je izbor Katara za mjesto Mundijala bila pogreška?! Nije ovu izjavu posebno obrazlagao. Malo je čudno, kada znamo da je protiv njega pokrenuta istraga za primanje mita. No, ovo danas nije ništa novo, jer je npr. i predsjednica Europske komisije optužena za slične stvari u svezi cjepiva protiv kovida.

Nogomet i politika

Po svemu sudeći, nogomet već odavno nije samo sportska igra, često je umiješana i politika. Sjetio sam se jednog izuzetno dobrog mađarskog igrača koji je bio i član državne reprezentacije u nogometu, koji se prezivao Rákosi, isto kao tada omraženi vođa mađarske Komunističke partije (sve se ovo događa prije revolucije 1956.). U početku budimpeštanski navijači su bili indiferentni prema njemu, ali kasnije (možda ih je netko savjetovao), kada je Rákosi izašao na teren loptu još nije ni primio, već su počeli u zboru vikati: »uaaa Rákosi, dolje s njim« i slično tako da mu je bilo zabranjeno igrati u Budimpešti. Današnji »navijači« u našem glavnom gradu isto skandiraju (navodno po uputi oporbenih vođa) protiv našeg predsjednika, upotrebljavajući vrlo grub riječnik (navodeći da je predsjednik pripadnik LBGTQ populacije, ali u beogradskom žargonu to je i karakterna osobina sa značenjem: nesposoban, traljav). U političkom kontekstu nogometa ne trebamo zaboraviti ni događaje od 13. svibnja 1990. u Zagrebu i na stadionu Maksimir, u glavnoj ulozi »navijači« domaćih i gostiju, jer mnogi smatraju to uvodom u rat čiji rezultat je bio raspad SFRJ. 
Naravno, i na proteklom svjetskom »sportskom događaju« bile su političke provokacije koje su započeli nogometaši Njemačke. Katar je muslimanska država u kojoj važe zakoni šerijata. U ovoj zemlji žene su u velikoj manjini, čine samo oko trećinu stanovnika. Zašto? Većinu stanovništva čine strani radnici koji tu rade za izuzetno visoke plaće u odnosu na one koje bi dobijali u svojim matičnim zemljama. Ako nekog uhvate da je pripadnik LBGTQ populacije, on se strogo kažnjava. Simbol ove populacije je duga (ljudi su različiti kao boje duge). Njemačka nogometna reprezentacija je u svojem prvom nastupu željela da igrači na svojoj ruci nose traku sa »simboličnom dugom«. To bi u zemlji domaćina značilo političku provokaciju i naravno FIFA im je to zabranila. Nijemci su bili uporni i prije početka su se grupno slikali, ali su šakom začepili usta simbolizirajući time »da ne postoji sloboda govora i izražavanja«, ali, sudeći po rezultatima umjesto »politiziranja« bolje da su igrali nogomet.

Biznis iznad svega

Organizatori (mali broj stanovnika) su zato osigurali »navijače« za svoje »odabrane«, »uvezli« su ih iz osiromašenog Libanona, kojima je osigurana hrana, smještaj i povratak. Na žalost mnogih stranih navijača, javna prodaja i konzumacija alkoholnih pića u ovoj državi je zabranjena. Ali to nije smetalo organizatorima da s jednim od najvećih proizvođača piva u SAD-u sklope ugovor o sponzoriranju, a usput su iznajmili tri velika kruzera (ploveća hotela) kapaciteta 6.000 soba za navijače i goste, na kojima je bila dozvoljena konzumacija piva i točenje vina i bili su usidreni blizu obale. Bog je Bog, ali i biznis je biznis! Svim čitateljima želim mnogo uspjeha i naravno blagu zimu i tople stanove u 2023. godini!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika