Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suva pogača

Neizostavan kolač u svakoj bunjevačkoj obitelji tijekom božićnih blagdana bila je suva pogača. Pravila se s makom ili orasima, ovisno o želji ili dostupnosti sastojaka.
Suva pogača pravi se i danas i važi za svečaniji kolač, ali uglavnom ga rade starije kućanice. Jedna od takvih je naša ovotjedna kuharica Anica Ivković Ivandekić iz Đurđina. Anica ima 87 godina i suvu pogaču pravi za svaki važniji blagdan pa tako i za ovaj Božić. »Svečaniji kolač od ovoga nekada je bila samo torta. Uglavnom suvu pogaču pravim za Božić, a tortu za Uskrs jer mi tad kokoši više nose jaja pa je imam s čime praviti«, kaže Anica. Nekada se umjesto gotovih kora pravilo domaće, otezano tijesto pa se zbog toga ona zvala i otezana pogača. Iako se okus pogače s otezanim korama ne može mjeriti od one s kupovnima, danas ju je teško pronaći jer su žene koje to znaju raditi uglavnom starije i iziskuje im veliki napor. Tako je i naša kuharica koristila kupovne kore jer su je godine sustigle. »Moja mama je otezala pogaču, od nje sam i ja naučila i radila sam to cijeli život. Puno je bolji okus s takvim korama, to je onda pravi kolač ali sad ne mogu više to raditi. Puno ima posla oko toga, treba vruća kuhinja, veliki stol oko kojega se može ići i otezati. Sav se opiješ od posla«, kaže Anica i dodaje kako je velika razlika i između pogače koja se peče u šporetu od one nekadašnje, koju je pekla u parasničkoj peći. Iako nije otezala i nije pekla pogaču u parasničkoj peći, dašak povijesti ovotjedna kuharica ubacila je u kolač pripremajući ga na svojoj prvoj i jedinoj siniji staroj 60 godina.

Sastojci:
4 jušne žlice masti
500 g lisnatih kora
500 g mljevenog maka (oraha)
200 g šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Mast otopiti. Po tri kore uzimati. Svaku premazati mašću i stavljati jednu na drugu. Posljednju, treću koru također premazati i na nju staviti pripremljeni nadjev po cijeloj kori – ostaviti prazno samo koji centimetar od kraja. Na kore se po želji stavlja mljeveni mak pomiješan sa šećerom ili mljeveni orasi sa šećerom. Pri rolanju kora na svaki puni krug ponovno premazati kolač s mašću zbog čega će kasnije omekšati. Rude kolača redati u prethodno premazanu tepsiju mašćom. Također premazati kolač još jednom mašću. Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva i peći, odnosno sušiti petnaestak minuta. Važno je izvaditi kolač iz pećnice dok ne krene gornja kora rumeniti. Gotovi i ohlađeni kolač isjeći i posuti šećerom u prahu.
Umjesto gotovih lisnatih kora mogu se napraviti i domaće. Za njihovu pripremu je potrebno brašno, mlaka voda i sol. Tijesto se dugo mijesi, tako da bude mekano i sjajno, učaglaisano. Oblikovati ga u nekoliko jupki, ovisno koliko kolača se želi napraviti. Jupke formirati u lepinje koje se kasnije prstima razvlače na tanke listove. Krajeve koji su deblji od ostatka tijesta odsjeći i ostaviti da se suši na stolu toliko da se može zamotavati, da se ne slijepi. Nakon svakog formiranja jupki, lepinja i razvlačenja važno je da se tijesto odmara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika