Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vatrena bronca

Pobjeda protiv Maroka (2:1) u »malom finalu«

Prapovijest čovječanstva uči nas kako je na Zemlji brončano doba vladalo od 2.500. do 800. godine prije naše ere. Nogometna povijest Hrvatske, pak, bilježi dva »brončana doba«.
Prvo, tzv. Ćirino doba (Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.) i sadašnje (SP Katar 2022.) tzv. Dalićevo brončano doba, uz činjenicu kako se uz istog izbornika vezuje i razdoblje »srebrnog doba« (SP Rusija 2018.). Stoga nikoga nije niti najmanje začudila posveta katarske bronce, koju je u prvom obraćanju javnosti nakon pobjede protiv Maroka u susretu za treće mjesto, obznanio fantastični izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije: »Ovo je bronca zlatnog sjaja. Ovo je medalja za cijelu našu Hrvatsku, za sve koji nas prate i koji nas vole u cijelom svijetu. Ja bih ovu pobjedu poklonio jednom čovjeku koji je sve ovo započeo, a to je Ćiro Blažević. Šefe, ovo je za Vas«.

Proročanske riječi Slavena Bilića

»Kada Hrvatska opet bude dolazila do polufinala, neka se ne priča o čudu, neka se kaže da je Hrvatska velika momčad od koje se takve stvari i očekuju«, poručio je tijekom slavlja 1998. godine član legendarnih (prvih) vatrenih Slaven Bilić. I predvidio nadolazeću povijest.
Zanimljivo je istaknuti kako su od »povijesne Francuske do povijesne Rusije« nogometaši Hrvatske pognute glave napuštali svaki mundial na kojem su sudjelovali već nakon samo tri odigrana susreta u skupinama, ali bilo je to vrijeme »taljenja« budućeg srebra i bronce. I onda se dogodio izbornik Zlatko Dalić i »istalio« povijest koju je najavio (zanimljivo istaknuti) jedan od njegovih prethodnika (Slaven Bilić vodio je Hrvatsku u razdoblju (2006. – 2012.). Također, upravo je izbornik Bilić ustalio Luku Modrića u startnoj jedanaestorici i od tada je najtrofejniji hrvatski kapetan u povijesti nanizao više od 160 reprezentativnih susreta u majici s crveno-bijelim kvadratićima.
Najbolji nogometaš prošloga SP u Rusiji suvereno je predvodio vatrene do najvećeg uspjeha i osvajanja srebra 2018. godine, a samo četiri ljeta kasnije sa svojih 37 godina (rođen 9. rujna 1985.) i do još jednog golemog sportskog dostignuća, bronce u Kataru 2022. Jer malo se svjetskih reprezentacija i mnogo većih nacija od Hrvatske mogu pohvaliti ovakvim kontinuitetom u nizu na najvećim smotrama nogometa. A prosto nevjerojatno zvuči i podatak kako su vatreni u društvu veličina poput Brazila, Njemačke, Italije, Francuske, sve redom svjetskih prvaka.

Hrvatska danas

Povratak brončanih vatrenih u domovinu gledali su »svi Hrvati« ovoga svijeta (u matici ili dijaspori), a na impresivnom dočeku (unatoč izuzetno hladnom vremenu) na Trgu bana Jelačića pozdravilo ih je blizu 100.000 onih najvjernijih navijača. Veliki vojskovođa ostao je upisan u povijesti Hrvata po svojoj ratnoj vještini i njemu u čast nazvan je središnji trg grada Zagreba, a nogometni vojskovođa Dalić mogao bi, prema najavama i prijedlogu hrvatskih branitelja, postati počasnim građaninom glavnog grada Hrvatske. Posve zasluženo, jer stvorio je dvije trofejne generacije (u Katar je stigao s 18 novih imena u odnosu na Rusiju) i zauvijek utisnuo hrvatski žig na stranice povijesti svjetskog nogometa. Brojčano najmanja država spram milijunima mnogoljudnijih nacija koje imaju više registriranih nogometaša nego Hrvatska stanovnika u samo šest nastupa uzela je čak tri odličja. Današnja Hrvatska još uvijek ima kapetana Modrića, koji je najavio ostanak najmanje do finala Lige nacija (iduće ljeto), a ima i spremnu njegovu zamjenu, neumornu radilicu Kovačića. Ima i fenomenalnog strijelca Perišića (upisao je pogotke na tri SP-a), vrhunskog trkača Brozovića, stožernog štopera Lovrena, vratarsko rješenje za dugi niz sljedećih godina Livakovića (neopravdano nije izabran za najboljeg vratara SP-a) i često osporavanog ali uvijek realizatorski efikasnog Kramarića. Oni su srebrni i brončani vatreni, a ovu novu generaciju istaljene bronce 2022. predvode Gvardiol (objektivno najbolji mladi igrač ovoga SP-a), Juranović (najveće otkrovenje), Majer, Pašalić, Vlašić, Šutalo, Stanišić i nešto stariji i iskusniji nogometaši poput Oršića, Livaje, Petkovića, Jakića i ostalih koje ćemo gledati u majici cijelom svijetu itekako prepoznatljivog branda.
Obraćajući se mnoštvu razdraganih navijača, s tribine na Jelačić placu, jedan od junaka katarske bronce Marko Livaja (strijelac protiv Kanade i asistent pobjedničkog »brončanog gola« Oršić protiv Maroka) rekao je riječi koje bi, poput Bilićevih, mogle biti proročanske: »Hvala vam na ovom prekrasnom dočeku, hvala vam za ljubav koju ste nam pružili, nadam se da će ovi mladi momci donijeti zlato u Hrvatsku i da ćemo se ovdje opet vidjet za četiri godine«.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika