Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Recitatori na zasluženom izletu

Lijepa je poezija. Još ljepše ju je slušati u izvedbi nekog dobrog recitatora. A hrvatska zajednica ima dobre recitatore na svom materinskom jeziku, bunjevačkoj ili šokačkoj ikavici. Zato ih treba i nagraditi jer obogaćuju život drugim ljudima i njeguju svoj jezik. Tako je Hrvatska čitaonica iz Subotice organizator Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku, koja je ove godine održana 21. puta, priredila pobjednicima smotre nezaboravni nagradni izlet u Osijek 17. prosinca 2022. godine.
Po čemu je on bio poseban? Po mnogo čemu, ali spomenimo bar neke razloge.
Najprije, jer je izlet održan nakon dvogodišnje stanke. Razlog je bila pandemija korone koja je privremeno zaustavila ovaj vid zajedništva najboljih recitatora Vojvodine. Sada su obnovili tradiciju putovanja u Osijek, a nekima, ovim mlađima, ovo je bilo prvi puta.
Zatim, jer je program bio odlično osmišljen, bogat interesantnim događajima i lokacijama, što je svima bilo drago.
Putovanjem su obnovljena neka prijateljstva, a stvorena su i nova. Mnogi recitatori su se tek sada međusobno upoznali.
I na koncu, sasvim neplaniramo ali svakako priželjkivano, bila je nogometna utakmica Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Maroka koja se upravo u to vrijeme igrala te pobjeda naše reprezentacije i osvajanje bronce. Stoga su recitatori, ne odstupajući od svoga programa, svaki slobodan trenutak koristili da prate utakmicu preko mobitela, televizora i slično. Možete si misliti kakav je posebni doživljaj bio kada su vatreni pobijedili i što su recitatori sudjelovali u proslavi koja se spontano odigrala nakon utakmice. Ovo se ne viđa često.
I vjerojatno zbog svega toga su mnogi pri povratku doma, tjelesno umorni ali duhovno obogaćeni, pjevali, radovali se i govorili kako im je ovo bio najbolji izlet do sada te da će se i dalje družiti s poezijom.
Pogledajte fotoreportažu što su sve recitatori posjetili, vidjeli i doživjeli u Osijeku. 
U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića pogledali su predstavu Što igračke žele, a tamo ih je u ime Grada Osijeka primio Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Zatim su se dobrotom naših franjevaca družili i okrijepili u Franjevačkom samostanu na Tvrđi te posjetili prekrasnu crkvu svetog Križa.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika