Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Važnost institucionalnog očuvanja ikavice

Na međunarodnoj konferenciji na temu Zaštita jezične raznolikosti u centralnoj Europi, održanoj u Rijeci 22. studenoga, sudjelovala je v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković, putem ZOOM-a. Ona je govorila o zaštiti hrvatskog jezika i ikavice u Srbiji kao nematerijalnog kulturnog dobra rekavši kako je opasnost od jezične asimilacije Hrvata u Srbiji vrlo ozbiljna. 
»Stoga je zaštita hrvatskog jezika i autohtone bunjevačke i šokačke ikavice u Srbiji, kao dijela hrvatske nematerijalne kulturne baštine, prioritetni zadatak. Jezik, dijalekti i govori iznimno su važni«, rekla je Čeliković te ukazala na važnost institucionalnog očuvanja ikavice kao zaštićenog kulturnog nematerijalnog dobra. Ona je predstavila jezičnu baštinu Hrvata u Vojvodini (Republici Srbiji), modele njezine održivosti s naglaskom na obrazovanje i kulturne priredbe. Očuvanje ikavice – starijeg (šokačkog) i mlađeg (bunjevačkog) ikavskog štokavskog dijalekta, koji se izvode u okviru obitelji, ali i u formi njegovanja kulturnoga naslijeđa (narodna književnost, recitacije, kazališne izvedbe, dokumentarni filmovi...) jamac su opstanka hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, u Srbiji, zaključila je u svom izlaganju. 
Na konferenciji je predstavljeno 16 radova, na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Organizatori konferencije su udruga Slobodna Država Rijeka, Coppieters foundation i Muzej grada Rijeke uz podršku Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije i partnerstvo sa Societa di studi Fiumani, Comunità degli Italiani di Fiume i Lektoratom za mađarski jezik na Sveučilištu u Rijeci.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika