Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Protiv poricanja zločina počinjenih u naše ime

»Ovdje nije riječ samo o kontinuitetu nekažnjivosti nego i o poziciji brisanja prošlosti i poricanja onoga što se dogodilo« poruka je Žena u crnom koje su 17. studenoga održale performans tijekom kojeg su postavile memorijalnu tablu na logor u Stajićevu u kojem je u zimu 1991. godine bilo zatočeno i mučeno više od 1.200 osoba iz Vukovara, prenijela je Autonomija.
»Za nas su patnje svih žrtava, a prvenstveno žrtava zločina počinjenih u naše ime jednako vrijedne i ovo je čin odavanja priznanja, suosjećanja, i solidarnosti s obiteljima i žrtvama zatočenih, mučenih i silovanih Vukovaraca«, rekla je Staša Zajović u ime Žena u crnom. 
»Jedan od najozloglašenijih logora u Srbiji nakon pada Vukovara bio je logor u Stajićevu. Ovdje su prisilno protjerani civili hrvatske nacionalnosti. Mi smatramo da je ovo jedan od gnjusnijih zločina za koji nitko nije odgovarao i nije bio kažnjen. Ovo je, također, čin vršenja pritiska na državu Srbiju da konačno pred pravosudnim tijelima pokrene postupke za zločine kažnjive po Ženevskoj konvenciji. Osim toga, i u optužnici Slobodana Miloševića uključeni su i logori za Hrvate tokom 1991. i 1992. godine. Zahvaljujući Udruzi Vukovar 91 imamo imena 50 ljudi koji su bili zapovjednici i komandanti, a nitko nije odgovarao što dokazuje taj kontinuum«, kaže Zajović.
Sramno je, po njenim riječima, da zahtjevi obitelji i logoraša Stajićeva, Begejaca i drugih logora nikada nisu uslišeni. Ona podsjeća i da je postojalo više inicijativa protiv kojih su organizirani veoma brutalni prosvjedi.
»Mislim da je ovo nekakav naš doprinos toj borbi protiv poricanja zločina počinjenih u naše ime. Također, u pitanju je i čin solidarnosti jer je svibnja 2008. godine pokrenuta sudska tužba. Tada je zamjenik tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić obećao da će sve istražne radnje biti pokrenute. Od tada pa do sada mi samo znamo da je taj predmet u pretkaznenoj fazi, pa možemo ovom prilikom pitati što je s tim predmetom. Hoće li ikada biti odmaknuto od te pretkaznene faze. Također, ta činjenica da postoji toliko premanentno, snažno protivljenje i negiranje postojanja logora za hrvatske civile i zatvorenike govori i da je ovaj režim direktan nastavak režima devedesetih i da postoji snažna spona ideologija između sadašnjeg i bivšeg režima. To je zapravo isti režim«, ukazala je Zajović, prenio je portal www.autonomija.info.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika