Arhiv tekstova Arhiv tekstova

NJ. V. Nogomet

Upravo tako. Njegovo visočanstvo nogomet sjelo je u nedjelju, 20. studenoga, na svoje prijestolje i suvereno će vladati cijelim planetom sve do velikog finala 18. prosinca. A upravo su prvi odigrani susreti to i pokazali.

POČETAK TURNIRA

Obzirom na tiskarske rokove u ovom uvodnom tekstu o Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru možemo se osvrnuti samo na nekoliko uvodnih susreta skupina A i B. Otvaranje mundijalskog turnira upriličile su se selekcije domaćina Katara i Ekvadora, a susret je prošao u apsolutnoj dominaciji južnoamerikanaca. Pobjeda od 2:0, uz dva pogotka kapetana Valencie, gotovo je sve što se može zabilježiti o ovom uvodnom susretu 22. SP-a u nogometu. Ali već drugi susret, dan poslije u ponedjeljak, donio je pravu poslasticu i čak 8 pogodaka. Engleska je deklasirala Iran sa 6:2 i potvrdila kako je kladionice s potpunim pravom uvrštavaju u red najozbiljnijih favorita. Gordi Albion je pokazao raskoš nogometa iz najbolje lige na svijetu (Premiership), a njezin utjecaj se itekako osjeća u tečnosti igre koju već godinama predvodi izbornik Southgate. No, već sljedeći susret drugoga dana između Nizozemske i Senegala (2:0) donio je zanimljivu, ali ne i za gledanje pretjerano zanimljivu i dopadljivu igru. Tvrde postavke oba trenera, favorizirani Nizozemci i oslabljeni Senegalci (najbolji igrač Mane je ozlijeđen), donijele su izjednačenu igru tijekom cijeloga susreta, a onda su »momci u narančastom« uputili dva precizna udarca i zabilježili, na koncu, posve zasluženu pobjedu. Ruku na srce, gledateljstvo je očekivalo više od brojnih asova u majici nekadašnjeg dvostrukog uzastopnog viceprvaka svijeta (1974. i 1978.), ali na SP-u se ne igra na ljepotu nego samo za pobjedu. Ljepote nije previše bilo niti u susretu SAD-a i Walesa (1:1), igralo se nekako stihijski i neodlučeni rezultat se čini najpravednijim u prvom susretu bez pobjednika na ovom SP-u. Ukoliko su prva četiri susreta neki kvalitativni pokazatelj onoga što nas očekuje u sljedećim susretima, onda se spremite na »toplo-hladni« ugođaj. Jer neće se sve momčadi jednako ponašati na ljetnim temperaturama usred kalendarske zime, a ovaj neočekivani faktor zasigurno će utjecati i na razinu kvalitete viđenih nogometnih predstava.

SP U BROJKAMA

Ovo je najskuplje Svjetsko prvenstvo u povijesti, jer je za njegovu organizaciju utrošeno 220 milijardi dolara. Primjerice drugo najskuplje je bilo ono u Brazilu 2014. godine (15 milijardi).
Prvenstvo će se igrati na 8 stadiona, od kojih je 7 izgrađeno specijalno za ovaj sportski događaj.
Prosječnom navijaču bit će potrebno 6.000 dolara za dolazak i boravak na SP-u.
Ulaznice su skuplje 40 posto u odnosu na one iz Rusije 2018.
Posjetiteljima SP-a je na raspolaganju 31.123 hotelske sobe.
U luci su parkirana i 3 kruzera koji služe kao hoteli na moru i tako pružaju dodatan smještaj. Noćenje na njima staje od 470 dolara uz rezerviranje minimalno dvije noći.
Za one s tanjim džepom osigurano je 6.000 montažnih kućica po cijeni od 200 dolara za jednu noć. 
Osigurano je i 1.000 šatora koji su postavljeni na umjetni otok blizu Dohe, u kojima će također biti smješteni navijači po sličnoj cijeni noćenja.
I na koncu nešto je i besplatno. Gradski prijevoz autobusima i podzemnom željeznicom (od 10. studenoga do 23. prosinca) ne plaćaju oni koji imaju tzv. hayya karticu s kojom se ulazi na utakmice.

HRVATSKA

Sastav koji je izbornik Zlatko Dalić izveo u srijedu protiv Maroka u trenutku pisanja ovoga teksta je apsolutna nepoznanica. Ali one koje je odabrao srebrni trener iz Rusije 2018. zasigurno su bili najbolji u tom trenutku. Jedno je sigurno: Hrvatska ponovno ima odličnu momčad kojom dominira jedan od najjačih veznih redova (Modrić – Brozović – Kovačić) na svijetu. Momčad je kombinacija iskustva (Perišić, Lovren, Kramarić) i mladosti (Gvardiol, Stanišić, Sosa, Šutalo), a krasi je jedinstvo i kontinuitet dobrih igara. Teško je nositi breme fantastičnog rezultata s prošloga SP-a, ali nositi dres vatrenih je najveća i nadraža sportska obveza svakog od 26 putnika u Katar. Bez obzira na rezultat prvoga susreta, očekuje se pobjeda zbog lakšeg nastavka natjecanja u skupini, u igri su još dvije utakmice i sve je moguće dokle god se igra. Prema iskustvima iz proteklih sudjelovanja (Hrvatska je tri puta ispadala već na startu natjecanja), za prolaz skupine su nužne pobjede i minimun 6 bodova.   
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika