Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Maslica (majkin fast food za dvije osobe i gladnog gosta)

»Ne možeš, derane, ić radit gladan. Sad će tebi majka pripravit maslice«, ovim me je riječima pokojna majka znala pripremiti za posao u vrijeme kad sam se već uveliko brijao, a opet ni jaja nisam znao skuhati.
Hop-hop, i za par minuta vruć tanjur maslice već se pušio ispred mene. Tek koju godinu kasnije – kada me je nekoliko mjeseci pred smrt, ležeći onemoćala na krevetu, počela učiti osnovama kuhanja tako što bi mi govorila kako napraviti zapršku, koliko vode treba uliti, koliko puta meso prokuhati (dok voda ne postane posve bistra), kada staviti luk, kada sol, a kada neki drugi začin, na kakvoj vatri kuhati ili peći – shvatio sam koliko me je do tada (raz)mazila i što sam sve zbog toga propustio, smatrajući (kao i svi mladi-ludi) da se ukusna jela stvaraju na stolu sama od sebe.
Za razliku od toliko često spominjanih »delicija«, maslica to ni u kom slučaju nije. Zapravo, ona bi se prije mogla svrastati u kategoriju »sirotinjskih jela«. Da: sirotinjskih, ali vrlo praktičnih, ukusnih i sitih. Praktičnih, jer se spravljala od sastojaka kojih je u svakom trenutku bilo u izobilju u svakoj kući ili na salašu; ukusnih... paaa, pripremite ju sami i kušajte, a što se sitih tiče, osim prijedloga da je i sami spravite i kušate, razmislite o kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti potrebnih sastojaka. Stoga je maslica idealna za sve one koji se žele udebljati, obogatiti kolesterol, podići tlak i odviknuti se od »promizgivanja« (izbiranja), kao i za one kojima je u iste svrhe već dosadila krumpirača, paprikaš od papaka ili musaka. Sve u svemu, maslica je baš »kao takva« u potpunosti ispunila osnovni prehrambeni cilj: utoliti glad, a kako »trbu nije od cakla da se vidi šta je u njemu« sitost nakon nje ista je kao i kod onih koji su se najeli »delicija«.
Ipak, ako mislite da vam ovaj »slani puding« neće u dovoljnoj mjeri utoliti glad, za svaki slučaj neka vam se na stolu u rezervi nađu i »žmare« (čvarci), slanina, šunka ili već neko drugo jelo sličnih nutritivnih i kalorijskih vrijednosti. Kombinacija maslice i nečega od nabrojanog pravi je gastronomski bingo.

Sastojci:

2 manje kuhače masti
2 manje kuhače brašna
4-4,5 dl mlijeka
2-3 jajeta
sol

Priprema:

Dok radio svira u posudi rastopiti mast, dodati brašno i miješajući 20-30 sekundi napraviti »bijelu« zapršku. Odmah nakon toga uliti mlijeko, posoliti i stalno miješati na jakoj vatri nekoliko minuta dok smjesa ne proključa i dobije gustinu sličnu pudingu. Skloniti posudu s izvora jake topline, ne isključujući radio (jer vam to dodatno oduzima vrijeme) i u nju ubaciti dva-tri jajeta koja ste prethodno razbili, a »lupinju« (koru jajeta) bacili u kantu za otpatke. Vratiti posudu na plotnu i miješati 20-30 sekundi. Isključiti šporet (po potrebi i radio) i servirati u tanjure za vas i eventualnog gladnog gosta/gošću.

Pozor:

Ako ste se kojim slučajem zabunili i umjesto masti već u startu u posudi rastopili maslac, a tako zbunjeni na koncu, umjesto jaja, u smjesu ubacili muškatne orahe i(li) papar ne očajavajte: napravili ste bijeli umak, odnosno bechamel koji će vam idealno poslužiti za spravljanje lazanja. Ali... za pripravu tog jela trebat će vam i neki drugi sastojci zbog kojih ćete možda morati u dućan.
Priču o maslici i njenoj pripremi ispričao je Zlatko Romić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika