Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljepota zborske glazbe

U ujedinjujućem programu pod nazivom Horski diptih, u Petrovaradinu i Subotici (18. i 19. studenoga) priređeno je gostovanje dvaju afirmiranih mješovitih zborova iz Hrvatske i Slovenije. U pitanju su zbor KUD-a INA iz Zagreba i zbor KUD-a Štefan Romih iz mjesta Črešnjevec (općina Slovenska Bistrica). Izvodeći program sačinjen od duhovne i folklorne glazbe, zborovi su prvo održali koncert u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, a sutradan nastupili u subotičkoj crkvi sv. Jurja. 
Mješoviti pjevački zbor KUD-a INA iz Zagreba osnovan je 1976. godine. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Češka, Slovačka, Slovenija, Kanada, Poljska, Austrija, Mađarska, Francuska), samostalno i u suradnji s profesionalnim ansamblima. Njihov repertoar čine duhovne skladbe, zborske obrade hrvatskog i svjetskog folklora, a često se izvode i obrade zabavnoglazbenih evergreena. Poznat je i njihov božićni program s manje poznatim pjesmama iz Hrvatske (skupa sa skladbama hrvatskih manjina) ali i svijeta. Zbor je višestruko nagrađivan a do sada je snimio sedam nosača zvuka. Dugogodišnji voditelj zbora je ugledni dirigent i vokalni pedagog Bojan Pogrmilović. 
»Treći puta gostujemo u Srbiji, bili smo ranije u Beogradu i Gornjem Milanovcu. Sada smo nastupili u Petrovardinu i Subotici, a ova naša mini panonska turneja obuhvaća i Pečuh. U dolasku ovdje su nam i ovoga puta pomogli prijatelji iz agencije MEGA ART-SM. Planirali smo doći i ranije, ali nas je korona epidemija omela«, kaže Pogrmilović. 
Prvi dio njihova nastupa bio je posvećen duhovnoj glazbi, mahom hrvatskih autora (Cossetto, Odak, Uhlik) uz obradu narodne međimurske pjesme Oh, veseli den prelepi. Drugi dio, koji su izveli skupa s članovima Narodnog orkestra Folklornog ansambla Mladost iz Samobora pod vodstvom Frana Pogrmilovića, bio je izbor iz njihovog programa »Folkлor u zborskoj glazbi Hrvatske i svijeta« gdje smo imali prilike čuti pjesme iz Hrvatske, Latvije, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Ukrajine, Rusije i Makedonije. 
Mješoviti zbor KUD-a Štefan Romih iz Črešnjeveca osnovan je 1984. Na repertoaru ima narodne pjesme iz Slovenije (koje su činile okosnicu koncertnoga programa), ali i iz drugih zemalja. Izvodi i autorska djela slovenskih i stranih autora. 
»Naš KUD postoji 102 godine, a zbor od 1984. godine. Imamo oko 35 članova iz šire okolice našega kraja. Gostovali smo na brojnim zborskim festivalima, u Španjoлskoj, Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Srbiji«, kaže voditeljica zbora Franja Kmetec.  
Koncert u Petrovaradinu održan je u suradnji s mjesnim HKPD-om Jelačić a u Subotici u suradnji s HKC-om Bunjevačko kolo. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika