Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvalnost i čast

Na svečanosti povodom obilježavanja Dana Općine Zemun, koja je održana 5. studenoga, župniku i dekanu u Zemunu preč. Jozu Duspari uručena je povelja za građanske zasluge – Zaslužni građanin Zemuna. Središnji događaj održan je na svečanoj sjednici Skupštine općine Zemun u operi i teatru Madlenianum. Tom prilikom su predsjednik gradske Općine Zemun Gavrilo Kovačević i predsjednik Skupštine Miroslav Gajić uručili javna priznanja ovogodišnjim lauretima. Povelje za građanske zasluge s medaljom – Zaslužni građanin Zemuna za 2022. godinu uručene su predsjedniku Židovske općine Zemun za područje kulture Nenadu Fogelu, župniku rimokatoličke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu na području duhovnosti preč. Jozi Duspari i predsjedniku Društva za cerebralnu i dječju paralizu u području socijalne zaštite Danijelu Peurači.
Povelje su također dodijeljene i general-potpukovniku Dušku Žarkoviću, komandantu Ratnog zrakoplovstva i PVO Vojske Srbije, dok je Povelju o prijateljstvu s ključem Zemuna primio Atletski klub Mladost. 

Nagrada župi i župljanima

Kako je istaknuo preč. Duspara, bio je ugodno iznenađen kada je saznao da će dobiti nagradu za svoj dugogodišnji rad u zemunskoj župi.
»Drago mi je da je netko i u društvenim strukturama ovoga grada prepoznao moj trud i rad. Nagradu doživljavam kao nagradu župi i župljanima. Voditelj sam katoličke zajednice u Zemunu. Najbolje poznajem situaciju župljana, njihove probleme i zajedno dijelimo i radosne i žalosne trenutke. Ova nagrada govori o uvažavanju naše zajednice. U posljednjih nekoliko godina imamo dobru komunikaciju s gradskom upravom i drago mi je zbog toga. Mislim da je nagrada dobra poruka hrvatskoj zajednici u Srbiji i ovdje u Zemunu i da jasno govori da svi zajedno želimo zajedništvo i dobre odnose. To treba cijeniti. Zahvalan sam Općini Zemun na ovoj prestižnoj nagradi kao i na svim čestitkama koje sam dobio od ljudi, kako iz naše tako i iz većinske i drugih manjinskih zajednica«, kaže preč. Duspara. 

Uspješna suradnja

U obrazloženju za dodjelu priznanja preč. Jozi Duspari, Gavrilo Kovačević je, među ostalim, istaknuo:
»Župa Zemun pripada Srijemskoj Biskupiji i s još osam župa čini Zemunski dekanat Srijemske biskupije. Na njegovom čelu je kao dekan preč. Jozo Duspara. Župnik je u Novim Banovcima od 1983. do 1988. godine, zatim u Golubincima od 1988. do 2005., a na župničkoj službi u Zemunu je od 2005. godine. Upravitelj je i crkve svetog Roka u Zemunskom parku i župe svetog Vendelina, opata, ravnatelj je Caritasa Srijemske biskupije i dekan zemunskog dekanata, te je član Zbora savjetnika u Srijemskoj biskupiji. Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije je prošle godine nizom događaja proslavila 300 godina od obnove župe. Proslavu je podržala i Općina Zemun, a zadovoljstvo mi je što se u župi svake godine održavaju i ekumenski susreti zborova crkvenog pjevanja koje mi također zdušno podržavamo«.
U ime dobitnika javnih priznanja riječi zahvale izrekao je Nenad Fogel, koji je podsjetio na drevnost Zemuna, kulturno-povijesni značaj, multikulturalnost i multikonfesionalnost, građansku tradiciju i humanost Zemunaca koji su oduvijek njegovali skladne i tolerantne međunacionalne odnose. 
»Drago mi je što je i prečasni Jozo Duspara jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade. Komisija za dodjelu priznanja je jednoglasno donijela takvu odluku. On je netko tko je pridonio da zajednica u Zemunu funkcionira vrlo dobro, ne samo u duhovnom nego i u kulturološkom smislu. Općina Zemun ima tu mogućnost da pomaže vjerskim zajednicama kroz javne natječaje. I župa Uznesenja Blažene Djevice Marije je jedna od njih. Uspješnu suradnju ćemo nastaviti i u budućnosti«, kazao je Miroslav Gajić.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika