Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podijeljeni glasovi i povijesne pobjede

Republička izborna komisija je, dan nakon neposrednih izbora za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina održanih 13. studenoga na 949 biračka mjesta, utvrdila i objavila preliminarne rezultate. Od 23 nacionalne manjine, 19 ih je biralo svoja nacionalna vijeća na neposrednim, a četiri na elektorskim izborima. Pravo glasa imalo je 456.199 birača.
Pripadnici 19 nacionalnih manjina, koji su članove vijeća birali na neposrednim izborima, mogli su birati za liste u rasponu od pet do samo jedne liste. Između pet lista mogli su birati Albanci, Bošnjaci, Rusini i Rusi, između četiri Aškalije, za tri liste mogli su glasati Bugari, Bunjevci, Egipćani, Slovaci, za dvije Romi, Rumunji, Ukrajinci i Česi, a samo jednu listu na izbornom listiću imali su Vlasi, Grci, Mađari, Nijemci, Poljaci i Slovenci.

Od pet do četiri 

Na izborima za Nacionalno vijeće Albanaca nijedna lista nije dobila većinu, a najviše glasova dobila je Partija za demokratsko delovanje (30,33%), slijede ih Alternativa za promene (23,59%), Pokret za demokratski progres (18,65%), Demokratska partija (12,04%) i Demokratska partija Albanaca (7,63%).
Prema rezultatima RIK-a, najviše glasova za Bošnjačko nacionalno vijeće osvojila je Sandžačka demokratska partija (35,56%), a na drugom mjestu je Stranka pravde i pomirenja (31,91%). Na trećem mjestu po broju glasova je lista Bošnjačko jedinstvo – Sulejman Ugljanin (27,17%),  dok su Savez za Sandžak i Dobre Bošnjake osvojili 3,94% glasova, a Bošnjačka lista Esad Džudžo 0,45%. 
Rusini su također birali između pet lista i najviše glasova osvojila je lista Rusini zajedno (46,54%), a ostale liste dijele ostale glasove: Matica rusinska za Rusine (13,58%), Za Rusine – Željko Kovač (13,28%), Zajedno za Vojvodinu – Olena Papuga (13,08%) i Rusinska budućnost (12,2%).
Među pet kandidata za nacionalno vijeće ruske nacionalne manjine preko polovice glasova osvojila je lista Grupa birača u Srbiji Milovan Ćurčić (54,78%), zatim lista Ujedinjeni Rusi Srbije – za rusko kulturno nasleđe (17,32%), Ruska stranka – Slobodan Nikolić (15,38%), Natalia Kocev – Mi smo Rusi (7,69%) i lista Jedan narod dve države (3,75%).
Aškalije su birale između četiri liste i najviše glasova osvojila je lista Za napredak Aškalija Muhamet Behrami (35,94%), zatim Aškalije, ali zajedno – Iljaz Ramadanović (25,79%), Za pobedu Aškalija (23,04%) i Zajedno Đemal Demir (12,9%).

Od tri do samo jedne liste

Od tri liste na izborima za Bugarsko nacionalno vijeće najviše glasova je osvojila lista To smo mi – Prirodni pokret Vladimir Zaharijev (61,78%), Grupa birača Koreni Vladica Dimitrov osvojila je 26,66% i lista Za Bugare u Srbiji 9,62%.
Bunjevci su birali također između tri liste i najviše glasova osvojila je lista Složno za Bunjevce –  dr. Suzana Kujundžić-Ostojić (74,24%), slijedi lista Bunjevci za Suboticu i svoja prava – Zajedno! Tamara Babić (17,81%) i Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu (6,12%).
Egipćani su najviše glasova dali listi Da se i za nas zna – Emin Zejnulahu (69,1%), slijede Piramida (15,33%) i Esnaf – Kujtim Demir (14,685).
Slovaci su također birali između tri liste i najviše glasova osvojila je lista Nasleđe i budućnost – Slovaci (42,45%), Matica slovačka u Srbiji osvojila je (37,8%) a lista Slovaci Zajedno (18,1%).
Glasovi za Češko nacionalno vijeće podijelili su se između dvije liste Česi – naslijeđe i budućnost osvojili su 50,98%, a Česi Srbije prof. dr. Jože Sivaček 47,58%.
Rumunji su imali dvije liste i najviše glasova osvojila je lista Rumunji zajedno (80,92%) dok je Rumunjska partija osvojila 16,65%.
Ukrajinci su najviše glasova dali listi Grupa birača Senjuk – Filip Pronek (76,35%), a Kolomejka Srijemska Mitrovica osvojila je 22,53%.
Za jednu listu Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve glasali su Vlasi, za listu Grci zajedno – Petar Rodifcis-Nađ glasali su Grci, za listu Mađarska sloga Mađari, za Zajedničku listu podunavskih Nijemaca Nijemci, za listu Svim srcem za Poljake Poljaci, a za listu Slovenci zajedno Slovenci. Sve liste osvojile su od 90 do 99% glasova.

Nakon izbora

Dok onim vijećima koja su na izborima imala više lista i nijedna nije osvojila većinu za samostalno formiranje vijeća predstoje pregovori o formiranju, oni koji su osvojili veliku većinu ili bili jedina lista proglasili su povijesnu pobjedu.
Bošnjaci su birali između pet lista i nijedna nije osvojila većinu potrebnu za formiranje Vijeća, a dvije liste su proglasile pobjedu. Predsjednik stranke Pravda i pomirenje Usame Zukorlić proglasio je pobjedu svoje liste »Jedinstvo za slobodno vijeće«, a istovremeno je to učinio i osnivač SDP-a Rasim Ljajić koji je kazao da je lista te stranke pobijedila u svim gradovima, osim Sjenice i Tutina. I jedan i drugi najavili su da će odmah krenuti u dogovore o formiranju vijeća.
Na izborima za članove Bunjevačkog nacionalnog vijeća lista dosadašnje predsjednice BNV-a dr. Suzane Kujundžić-Ostojić osvojila je 15, od ukupno 19 mandata, a nositeljica liste je rekla kako je ova »uvjerljiva pobjeda« rezultat ispravnosti svega onoga što su uradili u prošlom mandatu i svega što su radili tijekom kampanje. Rekla je kako je prosječna izlaznost na ovim izborima bila 45 posto dok je na prošlim izborima ona bila svega 19 posto. 
»Ono što svakako ovi izbori jesu uradili, probudili su naš narod i ova energija koju smo pokrenuli svakako ne treba zaspati i treba je iskoristiti za sve ono što se treba uraditi u narednom periodu«, rekla je nakon izbora dr. Kujundžić-Ostojić.
Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara István Pásztor, čija je lista Mađarska sloga bila jedina na ovim izborima, ocijenio je uspjeh ove liste povijesnom pobjedom jer nikada do sada nisu osvojili ovoliki broj glasova na izborima za MNV. 
»Mislim da je ovo jedna povijesna pobjeda. Mislim da je ovo jedan veliki uspjeh i potvrda niza stvari, prije svega riješenosti mađarske zajednice da u svom identitetu traži svoju budućnost u suradnji sa svima ostalima s kojima zajedno živimo na vlastitom ognjištu«, rekao je Pásztor. 
Dodao je kako ovo potvrđuje i da članovi zajednice nisu zastrašeni: 
»U posljednjih nekoliko mjeseci smo izloženi nevjerovatnom pritisku, o kome samo u posljednjem momentu govorimo kada nemamo druge mogućnosti, na primjer u parlamentu. Mi smo kao zajednice, Mađari i Srbi, prošli jedan veoma dugačak i mukotrpan i trnovit put i ponosni smo na taj put zbog toga što smo prije svega sebe uspjeli savladati na principima vječitih vrijednosti. I svaki napad na ono što smo zajedno postigli jeste napad za potkopavanje ne samo odnosa između Mađara i Srba nego i odnosa u čitavom društvu, odnosno odnosa u čitavom okruženju«, poručio je Pásztor i dodao da će se u predstojećim danima odvijati pripreme za konstituiranje novog saziva MNV-a, a namjera je da ga čini efikasna, ciljno orijentirana i ambiciozna ekipa ljudi.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika