Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Opet izbori

Prošla nedjelja ponovno je bila izborna. Doduše, ovoga puta izborni dan nije bio za sve već samo za one koji su upisani u poseban popis birača nacionalnih manjina ili su kao elektori birali na elektorskim skupštinama. Glasalo se na 949 biračkih mjesta, a istovremeno su održane elektorske skupštine za četiri nacionalne manjine. Kako je prije izbora priopćila Republička izborna komisija, pravo glasa imalo je 456.199 birača. Glasalo ih je daleko manje.
I kod izravnih i kod elektorskih izbora izbor je bio od jedan do pet. Ili u prijevodu: birači su mogli glasati između jedne i pet ponuđenih lista. I sada će neki svakako ustvrditi kakav je to izbor i pobjeda kada se glasati može samo za jednu listu. 
Njima bi se moglo odgovoriti: na izborima su mogli sudjelovati svi, sa svojim listama, kandidatima i programima. Jest, posao je to, potrebni su ljudi na terenu, potrebna je organizacija, pa i financije, ali tko god misli da bi znao i mogao raditi bolje imao je sada priliku ući u izbornu utrku i uzeti dio mjesta u nacionalnim vijećima. I obvezu i odgovornost.
Među onima koji su birali samo jednu listu su i Hrvati. Budući da je lista koju je predvodio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini imala 87 od ukupno 88 elektora, već nakon što su predani potpisi za elektore znalo se da će poslije 13. studenoga biti nastavljen kontinuitet IV. saziva HNV-a. I kontinuitet jedinstvene liste unutar HNV-a. Jedina neizvjesnost bila su imena 29 onih koji će činiti buduće Vijeće. Trajala je ta neizvjesnot dva dana do izbora, kada su priopćena imena kandidata za vijećnike.
A u izborni proces prethodno vodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća ušlo je s »kapitalom« prethodnog četverogodišnjeg rada. Prije četiri godine dana su ambiciozna obećanja. Poslije četiri godine, kada se podvuče crta, nije pretjerano reći kako je mnogo od obećanog i urađeno. Kreću nove četiri godine, nova obećanja, novi izazovi. U možda malo lagodnijoj poziciji, jer su Hrvati sada manjina koja ima i »svog« ministra.
Za one druge nova prilika je za četiri godine. Do tada će i rezultati popisa, pa će za neka nacionalna vijeća izbori biti drugačiji, kao i broj vijećnika. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika