Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpuno naopako

Kažu da je selidba jedan od najvećih stresova u životu. Odabereš li to samovoljno, odlaskom u drugi stan, mjesto ili nešto drugo po vlastitom izboru, na nešto bolje ili odeš jer moraš, iseljavaš se, tjeraš, spašavaš nekoga ili sebe. Slažem se, već to nisu jednaki uvjeti i parametri, ali pokušajmo to zanemariti. Selidba je stresna. Zamislimo neke srednje parametre i za početak idete na nešto što smatrate boljim, za sebe i trenutne okolnosti. Ili barem izazovno i nešto te zove da probaš.
Dakle, u ovom broju mijenjamo mjesto stanovanja, napuštamo zonu komfora i pripremamo se za novi grad. Biramo destinaciju, točnije grad, ako je negdje blizu. Blizu autora, mene. Biramo Segedin. Mijenjamo državu. Mijenjamo grad. Mijenjamo ljude. Sve za malo.
Kako se ljudi uopće odlučuju na promjenu? Privlači ih novac ili ideje? Dobro, nećemo to dirati. Razlozi su različiti i osobni. Zanimljivije je pitanje kako iz svoje zone komfora, gdje sve znate i lako rješavate, otići u grad koji ne poznajete i krenuti ispočetka. Što onda učiniti?

Svugdje ima za nekoga ponešto

Istraživanje grada i mogućnosti zvuči kao sjajna i umirujuća ideja. Kad sam prije razmišljala o promjeni grada, uvijek sam mislila da će prilagodba biti lakša ako se pridružim trkačima. I to je stvarno dobra ideja, jer su svi umreženi oko iste ideje koja ih spaja, a nova poznanstva otvaraju mogućnost sklapanja poznanstava i društva na toplom čaju u gradu u kojem još nikoga ne poznaješ. Dobro, znamo, kod trkača je češće krigla pive, ali poanta je ista. Ali ja više ne trčim, pa da krenemo dalje s ovog područja.
Nešto što mi je u fokusu, u posljednje vrijeme su šuma i šetnje, voda i veslanje i toplice. A svi dobro znamo da su Segedin, kao i cijela Mađarska, toplice. Dakle, prva destinacija, sadržaj da se ispuni dan, opusti duh i pronađe društvo su toplice Ana. Do sada sam tamo odlazila svake zime, a sada bih mogla živjeti u istom gradu s njom. I otkriti neke nove toplice. Naravno, tu je i poznati Aquapolis koji neopravdano zanemarujem. Mako spa, koji se nalazi nedaleko od Segedina, svakako je na mojoj listi. Dakle, lista je duga, a najviše se veselim nekim zabačenim i nepoznatim. Nadam se i gradskom bazenu i svakodnevnom kupanju.

Grad Sunca i grad vode

Može li to biti bolje ime? Segedin se smatra jednim od najsunčanijih gradova po broju sunčanih dana u godini. A kako se nalazi u blizini ušća rijeke Moriš u Tisu, gdje je najveći grad na ovoj europskoj rijeci, Segedin za mene već zauzima posebno mjesto. Da se razumijemo, zauzeo je posebno mjesto prilikom mojih posjeta njegovom adventskom sajmu. Možda će ova godina biti još posebnija, jer nam stižu praznici.
Jezik u Mađarskoj je općenito mali problem. Ne znam mađarski, a svi znamo da Mađari nisu raspoloženi za engleski, pa će izazov istraživanja biti veći. Čak je i istraživanje na internetu izazov, jer postoji vrlo malo informacija na nekom drugom jeziku osim na mađarskom. To je jedan od razloga zašto nisam uspjela pronaći veslački klub ili udrugu, niti se malo bolje informirati o ovom mom hobiju, ali vjerujem da će lakše biti na licu mjesta.
Planiram isto napraviti i sa šumom, pa ću se morati strpjeti. Što je ponekad teško, pogotovo kada te »svrbe« mogućnosti.
Ne znam jeste li ikada maštali o promjeni mjesta stanovanja, toliko da je to postalo gotovo stvarno. I tada znate da samo trebate čekati i vidjeti što će vam mašta donijeti.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika