Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raznovrsnost i bogatstvo opusa

Hrvatska čitaonica i ZKVH iz Subotice objavili su u listopadu šestu knjigu u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova – Basne i pripovijetke. I iza ove knjige stoji tim koji je započeo ovu ediciju. Izbor je uradio novinar Zlatko Romić iz Subotice, recenzentica je dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, a urednica je Katarina Čeliković. Dizajn knjige potpisuje Darko Vuković.
Na 540 stranica našlo je svoje mjesto 195 pripovjedaka. Izbornik Romić u predgovoru piše: »Knjiga koju držite u ruci, po osobnom mišljenju priređivača, vjerojatno je najraznovrsnija i najbogatija u odnosu na do sada pet objavljenih u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. Njenoj šarolikosti, osim regionalne i dijalekatske razvedenosti, pridonijela su i dva nova momenta koji se odnose na žanr i govor. Dok su u prvih pet knjiga dominantni žanrovi bili bajke i pripovijetke, u šestoj se prvi puta pojavljuju i basne koje je Balint za života također zapisao od svojih pripovjedača i objavio ih. Također, kao novina u šestoj knjizi ove edicije pojavljuje se i desetak srpskih pripovjedaka iz Mađarske i Rumunjske koje dodatno obogaćuju ionako raskošan opus nenadmašnog sakupljača usmenog narodnog blaga«.  
Napominje kako su basne u ovoj knjizi »po mnogo čemu specifične u odnosu na one koje se djeci čitaju pred spavanje ili pak uče u školi« budući da »Balintovi pripovjedači nikada nisu čuli za Ezopa, Jeana de La Fontainea, Ivana Andrejeviča Krilova, pa ni za Dositeja Obradovića«. No, njihovo je postojanje zoran dokaz o »kulturološkoj uključenosti« u suvremenu civilizaciju naroda s ovih prostora.
Recenzentica Sanja Vulić napominje kako se u šestoj knjizi nalaze »ne samo pripovijetke iz Bačke (s obiju strana državne granice, tj. iz Mađarske i Vojvodine), nego i pripovijetke iz Banata, istočnoga dijela Srijema, iz mađarskoga dijela Podravine, iz zapadne Mađarske i austrijskoga Gradišća i dr. Jezik tih narodnih pripovijedaka uvijek je iznova zanimljiv jer sadrži značajke mjesnih govora iz kojih su kazivači.« I šesta knjiga iz edicije nudi čitatelju Rječnik manje poznatih riječi i izraza. 
Knjiga se može naručiti preko sajta (www.zkvh.org.rs), elektroničke pošte i telefona ZKVH-a (024/535-533) ili kupiti direktno u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica). Cijena je 1.000 dinara.
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika