Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kompostiranje i uređenje dvorišta

Učenici OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu ugostili su predstavnike Gradske uprave Subotica i članove više udruženja koji su 3. studenoga održali predavanje o kompostiranju, a ovom prigodom školi su uručena dva veća kompostera. 
Po riječima ravnateljice ove škole Ljiljane Dulić Ruralni edukativni centar svoju misiju da utječe na stvaranje uvjeta koji će povećati kvalitetu života u ruralnim područjima dijeli i s OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu.
Projekt »Kompostiranje – najekonomičniji oblik recikliranja kućnog organskog otpada« ima za cilj podizanje svijesti o značaju kompostiranja i stjecanja znanja o načinima obrade otpada u domaćinstvu. Kako je ravnateljica škole istaknula, kompostiranje je samo jedna u nizu ekoloških aktivnosti koje škola već duži niz godina realizira i još jedan korak dalje na zacrtanom putu zaštite životnog okoliša. 
»Od 2019./20. školske godine naša škola je promijenila način grijanja i prešla na eko-pelet, pokrenuli smo i elektronički školski časopis, realizirali brojne ekološke edukacije, radionice i konkretne akcije. Ruralni edukativni centar je educiranjem uposlenih u školi kao i svih učenika škole o kompostiranju, uz doniranje dva kompostera, učinio još jedan korak k aktiviranju mještana Đurđina na zaštiti životnog okoliša u selu«, pojašnjava ravnateljica.
Svi učenici nižih i viših razreda, nastavnici i stručni suradnici škole na čelu s ravnateljicom imali su toga dana interaktivno predavanje i tako saznali da je kompostiranje prirodan proces razgradnje biomase i da se događa svugdje oko nas. 
Predavanje su održali menadžerica projekta Katica Mitrović iz Ruralnog edukativnog centra, Stevan Čović iz Udruženja San i Anica Marcikić iz Poljoprivredne stručne služba Grada Subotica, a ovome događaju nazočila je i članica Gradskog vijeća zadužena za područje poljoprivrede Hajnalka Bognár-Pásztor. Sufinancijer projekta je Grad Subotica.
 U Đurđinu su nastavili u istome duhu, te je 6. studenoga u dvorištu škole održana humanitarna akcija ekipe bajkera Mrak s prijateljima. Oni su donirali i uredili (popravili i ofarbali) koševe za učenike ove škole. Članovi ove bajkerske ekipe, njih 12, skinuli su dotrajale table na koševima, ošmirglali ih, očistili, prefarbali i namontirali nove obruče i mrežice, a postolje također ofarbali. Po riječima Ljiljane Dulić, uposlenici škole su ošmirglali i prefarbali stupove ljetne učionice, a zbog vlage koja je bila na asfaltiranim terenima u dvorištu škole nisu izvučene linije za postojeće terene, što je također bilo u planu. No, dogovoreno je kako će se ova suradnja i dalje nastaviti, a završetak planiranih aktivnosti obavit će se na proljeće.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika