Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mljekare u Srbiji isplaćene, vojvođanske na čekanju

Poticaji za proizvodnju mlijeka, koje osigurava država, a koji se isplaćuju preko mljekara s kojima surađuju proizvođači bit će, kako je dogovoreno nakon prosvjeda poljoprivrednika, za drugi, treći i četvrti kvartal ove godine 15 dinara po litri. Pravo na te poticaje imaju svi proizvođači mlijeka. Međutim, dinamika isplate više nije ista za sve pa se tako, za razliku od stočara u užoj Srbiji, farmerima u Vojvodini duguju poticaji za drugi i treći kvartal, jer je država poticaje isplatila mljekarama u užoj Srbiji, ali ne i onima s područja Vojvodine.

Sombor i Šabac nisu isto

Na obiteljskoj farmi Vuković u salašima Gradina kraj Sombora dnevno se Somboledu isporuči oko 250 litara mlijeka. Uz cijenu od 53 dinara koju dobivaju za mlijeko ekstra klase, ovim proizvođačima pripadaju i poticaji od 10, odnosno sada 15 dinara po litri isporučenog mlijeka. Ti poticaju isplaćuju se kvartalno, preko mljekara, ali iako je polovina studenoga, Vukovići još nisu dobili poticaje za drugi i treći kvartal. 
»Do sada su nam isplaćeni poticaji za prvi kvartal, odnosno za prva tri mjeseca. Posljednjih godina te isplate bile su redovite tako da smo zatečeni ovim kašnjenjem. U godini suše, kada je smanjena proizvodnja stočne hrane, ovi poticaji značajni su za nas. Mi smo na našem gospodarstvu ta sredstva obično koristili za plaćanje veterinarskih usluga, sada nama duguju, a mi veterinarima. Znaju oni na terenu kakva je situacija i za sada imaju razumijevanja za nas«, kaže Tomislav Vuković. 
Uz kašnjenje isplate poticaja za mlijeko, Vuković kaže da je tek sada dobio rješenje o isplati pomoći proizvođačima u covidu. Riječ je o poticajima od 20.000 dinara po grlu za 2020. godinu.
Vinko Stantić iz Male Bosne, za razliku od Vukovića, dobio je poticaje za drugi kvartal, 15 dinara po litri. Ali on mlijeko isporučuje mljekari s teritorija uže Srbije. 
»Mlijeko isporučujem Šabačkoj mlekari i drugi kvartal nam je isplaćen, sada je na redu treći. To očekujemo u studenome ili prosincu. Nama je problem što još nema isplate poticaja koji se isplaćuju po grlu. I kada zovemo i pitamo, odgovor je da je predmet u obradi. Već tri mjeseca je u obradi«, kaže Stantić.

Stočari drugog reda

Da isplata poticaja nije ista za sve proizvođače prvi je javno ukazao predsjednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina. On je prije tjedan dana kazao da su, za razliku od vojvođanskih proizvođača, poticaje dobili proizvođači u centralnoj Srbiji, a to je i prije dva dana potvrdio i u razgovoru za Hrvatsku riječ. 
»Država je prije mjesec dana isplatila poticaje za mlijeko mljekarama iz centralne Srbije – Imleku i Ubu i manjim mljekarama, dok Somborska mlekara, Mlekoprodukt iz Zrenjanina i Pančevačka mlekara još nisu dobile novac za poticaje koje trebaju podijeliti proizvođačima. Dva kvartala nam nisu plaćena. Riječ je o 10 dinara po litri ili 15 ako bude toliko. Čudno je da su isplatili mljekarama u ostatku Srbije, a u Vojvodini nisu. Mislim da je i Vojvodina Srbija i da bismo svi trebali biti isti, ali izgleda da smo mi prizvođači mlijeka drugog reda. Uprava za agrarna plaćanja je za cijelu Srbiju, a mi smo sada odvojeni«, kaže Baćina, koji nema odgovor na pitanje zašto su neke mljekare isplaćene, a neke ne i zašto su te koje nisu isplaćene baš na teritoriju Vojvodine.
Poticaji za mlijeko u godini suše značajni su za stočare i dug za šest mjeseci veliko je opterećenje za poljoprivrednike. 
»Taj novac nam je trebao za stočnu hranu, za kupovinu goriva, i sada smo u velikom problemu. Hrane nema zbog suše, dosta krava je već rasprodano, a tek kada prestane ispaša bit će rasprodaje mliječnih grla i mlijeka će biti još manje. Sada ima oko 100.000 muznih karava, ali bit će ih još i manje od toga«, upozorava Baćina.
Prema njegovim riječima, mljekare ucjenjuju poljoprivrednike otkupnom cijenom mlijeka, koja je daleko od 80 do 100 dinara, koliko bi trebala biti.
»Trgovinski lanci najviše zarađuju u lancu proizvodnje i prodaje mlijeka. Sljedeći su prerađivači, dok smo na gubitku jedino mi poljoprivrednici«, kaže Baćina.
Na pitanje je li moguće da su vojvođanske mljekare dobile novac, a da nisu isplatile proizvođače, odgovara da to nije moguće. 
»Novac se uplaćuje mljekarama, a one imaju 48 sati rok da isplate stočare od kojih otkupljuju mlijeko«, kaže Baćina.
Iako proizvođači mogu sami podnositi zahtjev za poticaje, oni to uglavnom rade preko mljekara s kojima surađuju. 
»Mi samo potpišemo papir na kome je nevedena količina mlijeka koju smo isporučili za tri mjeseca i onda mljekare podnose zahtjev za poticaje. Poticaji se isplaćuju na njihov račun, a mljekare onda vrše isplatu nama«, pojašnjava Vuković način na koji državni poticaji za mlijeko stižu na račune stočara. 
Z. V.

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay