Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godine velikih projekata

Četvrti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća izabran je na izbornoj skupštini 4. studenog 2018. kada je lista HRvati zajedno, koju je predvodio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, odnijela uvjerljivu pobjedu. Na narednoj sjednici, 4. prosinca 2018., dvadeset i devet izabranih vijećnika verificiralo je svoje mandate. U prethodne četiri godine održano je 88 sjednica HNV-a, pokrenuti su i realizirani značajni projekti koji su osigurali prostore za hrvatske udruge u nekoliko mjesta, osnovane su tri fondacije, urađen registar gospodarstvenika, počeo je s radom Lektorat na hrvatskom jeziku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, preveden je 61 udžbenik sa srpskog na hrvatski, višestruko su uvećana sredstva koja stižu iz  Hrvatske... To je samo dio urađenog u prethodne četiri godine IV. saziva HNV-a.

Detaljna analiza rada

Rad HNV-a prikazan je u detaljnoj analizi koja je pripremljena za 88. sjednicu. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kazala je da je Vijeće za četiri godine donijelo 518 odluka, bilo je više od 300 susreta s dužnosnicima iz Hrvatske i Srbije, više uspješnih razgovora s dužnosnicima u Hrvatskoj nego Srbiji. Od 20.000 eura, koliko je na početku ovog saziva HNV-a iznosila potpora iz Hrvatske, ta pomoć uvećana je na 350.000 eura. S druge strane, iznos sredstava koje iz Srbije dobiva HNV nije mijenjan desetak godina i godišnje je to 90.000 eura. 
»Za četiri godine 12,5 milijuna dinara izdvojili smo za udžbenike, osam milijuna dinara za prijevoz učenika, za socijalni program dva milijuna dinara, 2,8 milijuna za redovito funkcioniranje Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i Fondacije A. G. Matoš u Beogradu, 3 milijuna za tehničko opremanje udruga, 35 milijuna dinara udruge su dobile preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja. Uz to, Hrvatska osigurava smještaj za učenike, stipendije, domove«, kazala je Vojnić i dodala da ti ishodi ne bi bili mogući da nije bilo planskog djelovanja. 
»Posložili smo prioritete, uradili strategije i elaborate, urađene su tri strategije i više od 20 elaborata, vođene su javne rasprave o strategijama«, kazala je Vojnić.
HNV se aktivno uključio i u pripremu Akcijskog plana za manjine, a na prijedlog ovog plana HNV je uložio čitav niz primjedbi, što je bio i razlog da se predloženi tekst Akcijskog plana ne usvoji. Predsjednica HNV-a vodi Odbor za hrvatsku manjinu Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, a uz to ostvarena je suradnja s Hrvatima iz susjednih zemalja.
U ovom sazivu HNV-a završena je kupnja rodne rodne bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i u tijeku su radovi na uređenju unutarnjeg prostora, osiguran je prostor u Beogradu koji se također obnavlja, u tijeku su radovi na kući monoštorske župe koju je na korištenje dobila mjesna hrvatska udruga, svoju kuću dobila je i udruga u Vajskoj. Urađen je Registar gospodarstvenika u koji je upisano 1.309 poljoprivrednih gospodarstava i 105 poduzeća i obrta. 
»Na početku IV. saziva želja nam je bila da svaki dopredsjednik HNV-a ima susrete sa svojim elektorima, a elektori sa svojim potpisnicima, kako bi do Vijeća stigli i prijedlozi, problemi iz lokalnih zajednica. Počeli smo, ali to nismo još dovoljno razradili i to nam ostaje za V. saziv. Zatim, Drama na hrvatskom u subotičkom kazalištu, školski centar, centar na Jadranskom moru, muzej Hrvata u Srbiji koji će biti u prostoru HNV-a kada se preselimo u Hrvatsku kuću, upis Dužijance u registar nematerijalne kulturne baštine, Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici nije riješen, nije napravljena hrvatska akademska zajednica, sve to nam ostaje za naredni period«, kazala je Vojnić i dodala da u proteklom razdoblju neki odbori, kao što su odbori za informiranje i službenu uporabu jezika, nisu radili kao drugi odbori te će se u narednom razdoblju preispitati i koji su odbori potrebni, kao i sam izbor članova odbora. 

Obrazovanje u fokusu

O aktivnostima u obrazovanju u protekle četiri godine izvijestila je predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal. 
»Sa srpskog na hrvatski preveden je 61 udžbenik za osnovne škole i 31 udžebnik za srednje škole«, kazala je između ostalog Uršal. 
Od 2019. broj upisane djece u vrtiće povećan je sa 101 na 135, nastavu na hrvatskom jeziku pohađa 224 učenika, ove školske godine u srednju školu upisano je 216 učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom, a izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture prati 487 učenika. Osigurane su posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine na pet visokih učilišta u Hrvatskoj i oko 50 studenata iz Srbije studira u Hrvatskoj, do sada je Lektorat za hrvatski jezik i književnost završio 44 prosvjetni djelatnik. U izvannastavne aktivnosti bilo je uključeno skoro 2.000 djece. 
»Svake godine oko 50 učenika od 1. do 4. razreda koristi besplatan prijevoz, osigurali smo bon od 10.000 dinara za 94 prvašića, članske karte za knjižnicu s 313 učenika, 2.700 paketića za djecu, za 117 učenika subvencioniramo autobusne karte«, kazala je Uršal.

Udrugama tri milijuna

O radu udruga kulture izvijestio je predsjednik Odbora HNV-a za kulturu Vojislav Temunović. Kako je kazao, poslije pandemije i pauze od dvije godine udruge su nastavile redovit rad. 
»Broj manifestacija se vratio na redovitu razinu. Manifestacije se održavaju  ‘uživo’, ali se posljedice pandemije primjećuju na kvaliteti programa. Realizira se više od 300 programa, a plan za naredno razdoblje je više zajedničkih programa«, kazao je Temunović.
Vijećnici su na 88. sjednici usvojili i Odluku o raspodjeli sredstava na natječaju HNV-a za 2022. godinu za sufinanciranje rada hrvatskih udruga koji se realizira uz potporu Osječko-baranjske županije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Raspoređeno je tri milijuna dinara. 
»Na ovom natječaju udrugama je dodijeljeno tri milijuna dinara, ali smo uspjeli osigurati i tri milijuna dinara za tehničko opremanje udruga, tako da možemo kazati da je proračun HNV-a ove godine za udruge bio dvostruko veći. U ovom natječaju udruge su iskoristile mogućnost da traže sredstva za redovitu djelatnost. Sredstva su dodijeljena za 47 projekata. Pri donošenju odluke gledali smo i koliko su i za koje programe udruge dobile sredstava na drugim natječajima, kako se ne bi dogodilo da neki programi dobiju i više od milijun dinara za jedan isti program, što nije razmjerno rezultatima tog projekta. U posljednje tri godine sustavno pratimo i druge natječaje, naravno ne uskraćujemo nikome sredstva, ali isto tako gledamo da svaka udruga ima osnovna sredstva za rad«, kazao je predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin.
Na 88. sjednici HNV-a dana je suglasnost na Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja HNV-a za 2022. godinu.
Svečanoj sjednici, koja je održana u Prokuplju, su, osim vijećnika, prisustvovali i elektori i članovi Udruge Široko iz Niša. Vijećnici i elektori sudjelovali su na završnom studijskom putovanju tijekom kojega su obišli biskupsko svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu, grob nekadašnjeg predsjednika HKPD-a Jelačić Petra Pifata, rodnu kuću bana Jelačića, te prostor Fondacije A. G. Matoš u Beogradu. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika