Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Formira se Savjet za suradnju s civilnim društvom

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov najavio je da će biti formiran Savjet za suradnju s civilnim društvom, kako bi se omogućila izravna komunikacija predstavnika NVO i donositelja odluka. 
»Nastavit ćemo poticati dijalog države s organizacijama civilnog društva o važnim društvenim pitanjima, a svakako će jedan od glavnih mehanizama biti Savjet za suradnju s civilnim društvom«, rekao je Žigmanov na konferenciji »Dijalog promena« u organizaciji delegacije EU i Beogradske otvorene škole.
On je rekao kako je važno da se radi na provođenju dokumenata javnih politika koji su usvojeni u prethodne dvije godine, kao što su strategije za rodnu ravnopravnost, za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, te za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.
»Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti početi rad na izradi akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina«, rekao je on.
Naveo je kako mu je drago što ministarski mandat započinje pričom o važnosti dijaloga.
»Naše ministarstvo je u posljednje dvije godine uspostavilo institut društvenog dijaloga i tako otvorilo vrata za otvoreni razgovor što je preduvjet za uspješnu suradnju. Uvjeren sam da se bez stalnog i otvorenog dijaloga vlasti i civilnog sektora i građana teško može doći do zadovoljavajućeg rezultata u bilo kom reformskom procesu koji Srbija provodi u okviru svog pristupanja EU«, poručio je Žigmanov.
Kako je dodao, zato je važno da se razgovara o tome gdje se nalazimo na europskom putu i što nam sve predstoji.
Nikola Bertolini iz Delegacije EU izjavio je na ovoj konferenciji kako se od Vlade Srbije traži da bude proaktivnija i konstrukivno razgovara s civilnim društvom. On je izrazio nadu da će u tom smislu s novom ministricom za europske integracije Tanjom Miščević doći do promjena na bolje.
Bertolini je rekao kako je konstruktivan dijalog s civilnim društvom važan u procesu pridruživanja s EU, te da tu ima mnogo posla koji treba obaviti u pogledu reformi, prenijela je RTV Vojvodina.


Veleposlanica Srbije 
predala vjerodajnice 
predsjedniku Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je 7. studenoga vjerodajnice nove veleposlanice Srbije Jelene Milić. U pratnji veleposlanice Srbije bili su vojni izaslanik obrane, pukovnik Bojan Veličković i ataše Đorđe Žakula.
Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik predsjednika Hrvatske za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, ravnatelj Uprave za jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Stribor Kikerec i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednika Hrvatske Ivan Mutavdžić.

Mladež DSHV-a gost na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a

Tijekom prošlog vikenda održan je Nacionalni dan Mladeži Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj. 
Na poziv predsjednika Mladeži HDZ-a Maksimilijana Šimraka ovom skupu, koji je održan u Bjelovaru, sudjelovali su i predstavnici Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini – tajnica Mladeži Antonija Rudić, predsjednik Mladeži za Suboticu Ninoslav Radak i predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković.
U pozdravnom govoru predsjednik Mladeži HDZ-a zahvalio se delegaciji Mladeži DSHV-a na dolasku te izrazio podršku za sve aktivnosti koje naša mladež radi na očuvanju hrvatske manjine u Srbiji. Također, čestitao je predsjedniku DSHV-a Tomislavu Žigmanovu na imenovanju za ministra u Vladi Srbije i poželio mu uspješan mandat.
Nazočnima su se obratili i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika