Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stvari postaju jasnije

Nakon odigranih susreta 16. prvenstvenog kola 1. HNL i postignutih rezultata u dosadašnjem dijelu ligaškog natjecanja vidimo jasniju kristalizaciju trenutačne jakosti najboljih hrvatskih nogometnih klubova. Kako na samom vrhu i borbi za europske pozicije tako i na samom dnu gdje će se do posljednjeg kola voditi ogorčena borba za goli prvoligaški život.

DINAMO

Ispadanje iz Europe, unatoč odličnom startu u skupini Lige prvaka, svakako će se odraziti na buduće rezultate lidera prvenstva, zagrebačkog Dinama. Naime, rasterećeni od teških euro ispita maksimirski modri usmjeravaju svoj glavni fokus na domaće travnjake i borbu za obranu šampionskog naslova. Igranje na dvije fronte nije ostavilo većeg rezultatskog traga, Čačićeva momčad usprkos teškim duelima protiv velikana poput Milana i Chelesea, ostala je vodeća sa solidnom prednošću ispred prvog pratitelja Hajduka. Sigurna pobjeda protiv Šibenika (3:0) odlična je uvertira pred posljednji susret ove godine i derbi protiv probuđene Rijeke na Rujevici. Bilo kako bilo, bez obzira na rezultat iz Rijeke, dinamovci će godinu završiti kao jesenski prvaci i u nastavak prvenstva ući s tzv. pole postition.

HAJDUK

Iako se, ruku na srce, mnogo više očekivalo od po imenima nikad jačeg Hajduka, čini se ipak kako je drugo mjesto na tablici realni odraz trenutačne snage majstora s mora. Momčad koju vodi drugi trener ove sezone (Karoglan je naslijedio otpuštenog Dambrauskasa) gleda u leđa Dinamu, jer ima manje pobjeda (10-12) i više neodlučenih susreta (4-2) i poraza (2-1), kao i postignutih golova (31-41) od glavnog rivala za naslov. Slično kao i prošle sezone, hajdukovci su prosuli nekoliko očekivanih bodova u remijima protiv Lokomotive, Istre i Šibenika, ali i direktnom srazu protiv Dinama na domaćem terenu. Čini se kako Hajduk bez Livaje naprosto ne igra (najbolji igrač bilih je postigao 11 pogodaka i 7 asistencija), a pobjede ostvaruje u teškom grču bez tečne igre. Hoće li održati priključak za zahuktalim Zagrepčanima vidjet ćemo u posljednjem ovosezonskom kolu na gostovanju kod Slavena u Koprivnici.   
Borba za euro pozicije

Prema dosadašnjim rezultatskim ostvarenjima, najbliži viziranju euro putovnice je momčad Osijeka koja je također već promijenila startnog trenera Bjelicu. Pod vodstvom Austrijanca Pomsa, Osječani su zaigrali mnogo bolji nogomet i istaknuli kandidaturu za borbu oko mjesta koja vode u kvalifikacije europskih klupskih natjecanja. Uz njih, prema viđenom, europske planove imaju Slaven i najugodnije iznenađenje sezone 2022.-23. Varaždin, koji zauzimaju četvrtu, odnosno petu prvenstvenu poziciju. U središnjem dijelu tablice nalazi se još jedna momčad koju vrijedi pohvaliti za dosadašnje prikazane prvenstvene partije, a to je dugogodišnji fenjeraš Istra. Momčad iz Pule ove sezone igra odlično, a osvojenih 20 bodova u 15 odigranih susreta uvelike nadmašuje njihove rezultate i dosege iz prijašnjih prvenstvenih utrka.

Ostanak

Najneugodnije iznenađenje je posljednje mjesto Gorice sa samo 7 osvojenih bodova iz 16 mečeva. U pitanju je momčad koja je proteklih sezona bila u vrhu hrvatskog klupskog nogometa i predstavljala jednog od najtežih protivnika izvan velike četvorke. Ukoliko se nešto konkretnije ne dogodi na startu proljetne sezone i momčad koju će voditi novi trener Mujdža ne zabilježi nekoliko vezanih pozitivnih rezultata, čini se kako će putnik u »drugi razred« biti poznat. Nakon preporoda Rijeke čini se kako će drugi kandidat u borbi za ostanak biti momčad Šibenika, apsolutni rekorder po broju neodlučenih susreta (10). 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika