Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otok Rovinj

Volim drugačije dane, susrete i nova znanja. Ovih dana informacija koja me oduševila u smislu da se čudim da je tako i da mi je čudno da to nikad prije nisam čula je da je Rovinj nekada bio otok.
Prijatelj je došao s poslovnog puta iz Rovinja pun dojmova i suvenira. A dok nam je to pričao, uz degustaciju svih suvenira, pokazao nam je i fotografije, a potom ispričao kako je tik uz muzej prolazio kanal kojim je Rovinj odvajan od kopna. On je svojim zidinama i kulama odolijevao svim napadima. U doba Mletaka razvija se kao pomorski, trgovački i ribarski grad. Odolijeva napadima gusara, Turaka i konačno Genove, a onda se, kao prenapučen, 1763. pripaja kopnu. Kakav novi podatak koji mi je otvorio jednu novu dimenziju Rovinja.
Od istarskih priča i novina koje sam dobila izdvojila bih kušanje maslinovog ulja. Ovih dana se hvalim kako sam učila za sommeliera maslinovog ulja. Znam da takvo zanimanje ne postoji, ali me zabavlja tako ga zvati. Informacija je da nije većina maslinovog ulja čisto maslinovo ulje nego pomiješano sa suncokretovim uljem. I lako možete saznati što ste kupili. Već po mirisu ulje vas mora asocirati na nešto zeleno što raste u prirodi. Ovo, što ga je prijatelj donio iz Istre, jako je mirisalo na tek požnjevenu pšenicu ili neko zelje. Nadalje, postoji tehnika kojom kušate gutljaj maslinova ulja. Na vrhu jezika trebali biste osjetiti slatki okus, a kasnije, kada »popijete« ostatak gutljaja, trebao bi vas natjerati na kašalj. Prema svim našim reakcijama, probali smo pravo, čisto i vrhunsko maslinovo ulje.

Prvo slovo o Rovinju

Pregledavam arhivu svojih tekstova i ne nalazim da sam pisala o Rovinju i jako sam iznenađena. Jako volim Rovinj, iako u njemu nikad nisam provela nijednu noć. Svratila sam nekoliko puta, ali nikada nisam ostala tamo. Morat ću to ispraviti.
Ono što sam posjetila u svakom od posjeta bila je crkva svete Eufemije. Mislim da je ona svima među prvim odrednicama. Sveta Eufemija je zaštitnica Rovinja. Na mjestu gdje se danas nalazi ova impozantna crkva sve do 10. stoljeća nalazila se crkvica sv. Jurja, čiji se kip nalazi na glavnom oltaru župne crkve. Kad je 800. godine u grad donesen sarkofag s tijelom kršćanske mučenice Eufemije, stanovnici okolnih mjesta hodočastili su na grob sv. Eufemije, te je crkva sv. Jurja postala premala i počela se graditi nova. Oko 950. godine dovršena je nova trobrodna bazilika s tri polukružne isturene apside. U sredini je postavljen sarkofag s tijelom mučenice, a sv. Eufemija zajedno sa sv. Jurjem postala je zaštitnik grada. Uza sve to poseban je zvonik s kipom sv. Eufemije (kip visok 4,70 m), koji je najviši u Istri, visok je preko 62 m, a širina mu je pri dnu 8,66 m. A na samom vrhu pruža se pogled koji vam budi svijest o ljepoti koja vas okružuje i koja se proteže do Brijunskog otočja i seže do bijelih vrhova Alpa na sjeverozapadu.
Gorespomenuti otok Rovinj je zapravo ono što danas predstavlja Stari grad ovog prelijepog istarskog grada. Ograničen prostor iz vremena kada je stari grad bio otok uvjetovao je gradnju uskih ulica, malih trgova i zbijenih visokih kuća na kojima se kriju gotski, renesansni, barokni i neoklasični detalji gradnje. Dovoljno vam je da samo šetate ulicama i osjećat ćete se kao dio cijele povijesti, prelijepo. Svojom ljepotom posebno očaravaju i izazivaju poštovanje čuvena vrata, gdje su od sedam troja sačuvala svoj oblik do danas: Vrata pod zidom, Vrata na obali i Vrata sv. Križa.
Vjerujem da svi znaju puno o Rovinju, tako da vas ne moram uvjeravati i nabrajati ljepote. Ovaj tekst je meni, a i svima više bio podsjetnik na jedan vrlo poseban gradić, koji, ma koliko bio osvojen, uvijek ima novu priču da vas iznenadi.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika